Otvara se besplatna škola za konobare, barmene i bariste
HRVATSKI poslodavci trebaju sve više radnika, a najviše kvalitetnog kadra nedostaje u ugostiteljstvu i turizmu. Prema posljednjim podacima, u turizmu nedostaje oko tisuću radnika pa su Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) i Hrvatska udruga turizma (HUT) uputile zahtjev vladi kojim traže da se hitno donese odluka o povećanju kvota za uvoz radnika, tvrdeći da je zbog nedostatka radnika ugrožena turistička sezona.
Vlada je izašla u susret te povećala kvotu za strane radnike za još 3000, no struka i dalje naglašava kako je situacija s radnom snagom kritična ove i sljedeće turističke sezone te je ugroženo otvaranje pojedinih turističkih kapaciteta, restorana i kafića.
Stoga će mnogima biti zanimljiva vijest kako uskoro kreće novi obrazovni centar za barmene, bariste i konobare. I to potpuno besplatan.
Besplatno školovanje
Riječ je o projektu Coca-Cole "Raise the bar" u suradnji s hrvatskom fondacijom za školovanje mladih talenata "Budi Foodie" te European Bartender Schoolom. Za sve polaznike nastava je u potpunosti besplatna, a program je namijenjen mladim osobama od 18 do 30 godina svih razina obrazovanja koje imaju najmanje jednogodišnje radno iskustvo u ugostiteljstvu. Svi koji uspješno polože ispite iz teorijskoga, barskoga i praktičnoga dijela obrazovnog programa te ispit iz barskoga menadžmenta dobivaju potvrdu o završenom programu izobrazbe koju izdaju Coca‑Cola HBC Hrvatska i European Bartender School (EBS).
Nastava će se odvijati u obrazovnom centru Raise the Bar u upravnoj zgradi Coca-Cole HBC Hrvatska u Zagrebu, a praktični dio u restoranu i barovima.
Teorijski i praktični dio
"To je ujedno prvi obrazovni centar za barmene u Hrvatskoj otvoren u partnerstvu s nekom od vodećih svjetskih obrazovnih institucija", kažu nam iz Coca-Cole. Nastavnim su planom i programom obuhvaćena znanja nužna za uspješno sudjelovanje u ugostiteljstvu, među kojima su iscrpan pregled tržišta i trendova, izobrazba o povijesti, klasifikaciji, proizvodnji i kušanju svih kategorija jakih alkoholnih pića, piva, vina i kave, teorijsko i praktično poznavanje recepata 75 klasičnih koktela te izrada vlastitih sastojaka za koktele.
Cjelokupan obrazovni program podijeljen je na teorijski i praktični dio, održavat će se u dva godišnja ciklusa za po 15 polaznika, jesenski i zimski, te traje 12 tjedana. Teorijski dio traje osam tjedana, dok su završna četiri tjedna posvećena stručnoj praksi u baru ili restoranu. Pri tome prvi ciklus izobrazbe počinje 7. listopada 2019., a drugi 17. veljače 2020. godine.
Poznati predavači
"Nastavni je plan i program (kurikulum) izrađen u suradnji s European Bartender Schoolom, jednom od vodećih svjetskih škola za barmene čiji je obrazovni program međunarodno priznat u 29 država, a istodobno će biti prilagođen stvarnim potrebama hrvatskog tržišta i njegovu razvoju", kažu iz Coca-Cole. Kruno Rozić predavat će miksologiju, Andrea Klemenčić barski menadžment, suvlasnik Noela Ivan Jug vodit će module o vinima i servisu, a osnivač Zmajske pivovare Andrej Čapka o pivu. Centru će podršku pružiti i mnogi drugi barmeni, među kojima su i suosnivač prve hrvatske privatne škole za barmene Saša Lovrenščak i barmen Filip Lipnik (Swanky Monkey Garden, Art of Bar).
Svaki obrazovni ciklus obuhvatit će 15 polaznika, a polaznike programa odabire stručni Coca-Colin tim na temelju ocjene prijave i kratkog intervjua.
Ono što je puno bitnije je najava kako su završna četiri tjedna programa posvećena stručnoj praksi u baru ili restoranu. Taj rad uključivat će i naknadu.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati