OTVOREN 44. TEOLOŠKO-PASTORALNI TJEDAN

Nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić otvorio je danas u Zagrebu 44. teološkopastoralni tjedan "Crkva i likovna umjetnost" u organizaciji Katoličkog bogoslovnog fakulteta (KBF) u Zagrebu.

Pozdravljajući sudionike tjedna, veliki kancelar KBF-a u Zagrebu kardinal Bozanić istaknuo je da cijela povijest crkve govori o odnosu crkve i umjetnosti te da o tome svjedoči i hrvatska kulturna baština.

Spomenuo je pismo pape Ivana Pavla II. koje je uputio umjetnicima 1999. i u kojemu kaže da crkva treba umjetnost kako bi prenosila poruku povjerenu od Krista jer ju umjetnost treba učiniti shvatljivom i koliko je moguće zadiviti svijet duha, upozorio je kardinal.

Dodao je da je u tom pismu Papa istodobno postavio provokativno pitanje trebaju li umjetnici crkvu jer upravo su umjetnici ti koji pokušavaju izreći neizrecivi svijet, a religija i religiozno umjetnicima je često izvor inspiracije.

"U ovo naše vrijeme poljuljanih vrijednosti nije čak dovoljno samo govoriti o pravdi, odgovornosti, zajedničkim dužnostima, pastoralnim programima, evanđeoskim potrebama, potrebno je govoriti srcem punim suosjećajne ljubavi, vježbajući se u ljubavi koja se daruje s radošću i budi oduševljenje", rekao je kardinal Bozanić, poručivši da je teološko-pastoralni tjedan svima u crkvi novi pastoralni i crkveni izazov, izazov sadašnjeg trenutka s obzirom na kulturnu baštinu koju ćemo ostaviti budućim naraštajima.

"Tjedan je izazov za djelotvornost naviještanja radosne riječi suvremenom čovjeku u vremenu sekularizma", rekao je na kraju kardinal.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta Josip Baloban napomenuo je da tema ovogodišnjeg pastoralnog tjedna povezuje filozofiju, teologiju, povijest umjetnosti, komunikaciju i arhitekturu.

Baloban je rekao da se na ovom tjednu događa nešto novo za budućnost društva i crkve u Hrvatskoj, a osobito Sveučilišta u Zagrebu kroz, kako je rekao, susret teologije i umjetnosti, pastoralnih djelatnika i samih umjetnika.

Skup će pokazati na kojoj se razini mogu susresti umjetnost i teologija, rekao je, dodavši da je došlo vrijeme sve veće suradnje između crkve i umjetnosti, odnosno dijaloga između teologa i umjetnika što će itekako pridonijeti daljnjem razvoju hrvatske kulture.

Skup je pozdravio i apostolski nuncij u Hrvatskoj Javier Francisco Lozano, te predsjednik Biskupske konferencije BiH banjolučki biskup Franjo Komarica.

Prva izlaganja održali su Mirko Jozić i Zdenko Rus. Mirko Jozić se pozabavio problemom odnosa crkve i umjetnosti u 20. stoljeću, a Zdenko Rus pokušao je objasniti nestanak sakralnoga iz umjetnosti.

(Hina) ta mc

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara