Otvoren sastanak ministara OIK-a u Istanbulu

MINISTRI vanjskih poslova Organizacije islamske konferencije (OIK) započeli su u ponedjeljak u Istanbulu trodnevni skup posvećen palestinskom problemu i stanju u Iraku.

Ministri bi trebali pozvati i na ukidanje embarga prema ciparskim Turcima, pošto su ovi u travnju glasovali za ujedinjenje s grčkim dijelom otoka, doznaje se iz diplomatskih izvora.

Turska je organizirala kampanju kako bi dobila mjesto glavnog tajnika OIK-a koje se treba obnoviti na tom susretu, ali ga priželjkuju Bangladeš i Malezija.

Na svečanom otvorenju ministri 57 zemalja OIK-a i njihovi izaslanici odlučili su utemeljiti četiri povjerenstva koja će biti zadužena za pripremu završnih rezolucija.

Članovi OIK-a trebali bi donijeti 54 rezolucije, opetujući potrebu da se prekine izraelska okupacija svih arapskih područja, kazao je za AFP arapski ministar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Glavni tajnik Organizacije, Marokanac Abdelwahed Belkeziz, izjavio je u ponedjeljak u Istanbulu da se članovi OIK-a moraju boriti protiv terorizma koji ruši ugled islama.

"Nemoć koju muslimanski svijet danas osjeća i teškoće u pronalaženju rješenja za naše pravedne stvari uzrokovali su porast ekstremizma", kazao je u govoru u prigodi otvaranja 31. konferencije ministara vanjskih poslova OIK-a.

Glavni tajnik OIK-a kojemu istječe mandat podsjetio je i na brojke koje pokazuju da više od "30 posto muslimana živi ispod praga siromaštva" i da su "70 posto izbjeglica u svijetu muslimani".

U prijedlozima završnih rezolucija koje su izaslanstva dobila, OIK predlaže da se članovi uključe u "borbu protiv međunarodnog terorizma i pozivaju na održavanje konferencije pod pokroviteljstvom UN-a kako bi se utvrdio pojam terorizma, kao i zakonita razlika između terorizma i obrane", kazao je jedan ministar za AFP.

Poziv dolazi u trenutku kada je G8 u srijedu prihvatio "partnerstvo za zajednički napredak i budućnost" s proširenim područjem Srednjeg istoka, pojam koji bi trebao zamijeniti "veliki Srednji istok" koji je na prošlomjesečnom arapskom summitu u Tunisu izazvao suzdržanost.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara