Otvorena 8. međunarodna izložba karikature "Zagreb 2003"

Osmu međunarodnu izložbu karikature "Zagreb 2003." na koju se o temi tehnologije odazvalo 275 karikaturista iz 43 zemlje svijeta otvorio je večeras u zagrebačkome Gradskom poglavarstvu predsjednik Hrvatskoga društva karikaturista Ivan Šarić.

Izložbu su zajednički organizirali Gradsko poglavarstvo hrvatskoga glavnog grada i Hrvatsko društvo karikaturista, a Ocjenjivački sud na čelu s karikaturistom Srećkom Puntarićem imao je zadaću da između 573 pristigle karikature izabere one najbolje.

Tako je Zlatnu medalju dobio rumunjski karikaturist Florian Doru Crihana, Srebrnu Nik Titanik (Hrvatska), a Brončanu medalju Jurij Kosobukin (Ukrajina).

Posebna priznanja dobili su pak Vasil Vozniuk (Ukrajina), Nikola Listeš (Hrvatska), David T. Connaughton (Engleska), Ljubica Konkova (Slovačka) i Andrej Puchaniou (Bjelorusija).

Predsjednik Hrvatskoga društva karikaturista predao je Srebrnu medalju jedinome nazočnom laureatu - Niku Titaniku, dok će ostalim nagrađenicima medalje i priznanja biti poslane poštom.

Osim toga, na svečanosti otvorenja Šarić je uručio poznatom hrvatskom karikaturistu Otu Reisingeru posebnu nagradu - "Oskareka" - priznanje koje Hrvatsko društvo karikaturista dodjeljuje najuspješnijem članu za rezultate postignute u protekloj godini na međunarodnim izložbama. U Reisingerovim rukama "Oskarek" se tako "našao" drugu godinu za redom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Što se pak tiče Hrvatskoga društva karikaturista njegov predsjednik podsjetio je da je osnovano pred 18 godina s ciljem da karikatura postane, bude i ostane karika naše svakodnevice i to ona, kako je rekao Šarić, neizbježna karika u lancu osmijeha koji povezuju naše društvo.

Član Društva Krešimir Filipan istaknuo je kako karikatura putem smiješnoga otkriva pravo lice svijeta, proizvodeći pri tomu i razonodu iako karikaturist nije tek puki zabavljač.

Jer, dodao je Filipan, istina je da karikatura ništa ne rješava, ali upozorava i ismijava društvo i tako promiče životni stav koji potiče na akciju.

Taj aktivni stav karikaturista prema društvenoj stvarnosti potvrdio je karikaturist i pjesnik Josip Ćosić-Agramer koji je sudionicima interpretirao svoju pjesmu o temi odnosa čovjeka i tehnologije koju je napisao posebno za večerašnju svečanost.

U predvorju Gradskoga poglavarstva izložba će biti postavljena do 11. srpnja.

(Hina) ip mć

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara