otvorena izložba djela milana steinera

Izložba djela Milana Steinera (1894.1918.) u vlasništvu akademskog slikara Josipa Vanište otvorena je večeras u Galeriji 11 u zagrebačkoj Kamenitoj ulici.

Izloženo je deset radova: "Portret Bruta" (olovka), "Kupanje" (akvarel), "Autoportret" (olovka), "Crne čarape" (ugljen), "Razgovor" (ugljen), "Lože" (olovka), "Ljubo Babić" (kreda), "Na Kupi" (olovka, tempera), "Koncert na Zrinjevcu" (bakrorez) i "Krovovi, snijeg" (tuš, pero).

"Okružje Steinerova stvaranja je domaći supstrat realističkog slikarstva ili u najboljem slučaju pojednostavljenog i jednostrano shvaćenog impresionizma primljenog iz druge ruke", zapisao je u katalogu Zdenko Tonković koji je i otvorio izložbu.

Tu idilu, kako smatra Tonković, remete zapisi iz srednjoeuropske secesije i simbolizma ili refleksi ekspresionizma koje su unosili povratnici sa studija ili su prodirali knjigama i revijama uglavnom s germanskog područja.

Milan Steiner rođen je 1894. u Sisku gdje je pohađao nižu i višu pučku školu. Godine 1909. upisao je Trgovačku akademiju u Zagrebu, ali na njoj je ostao nepune dvije godine. Uz suglasnost roditelja prešao je na Umjetničku školu (kasnije Akademiju likovnih umjetnosti) u Zagrebu koju završava 1916., a na kojoj ostaje i dalje radeći u njezinim prostorijama.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Milan Steiner 1918. s prijateljem, također slikarom Savom Šimunovićem, iznajmljuje atelier u zagrebačkoj Bosanskoj ulici. Za života Steiner je izlagao samo na godišnjim izložbama Umjetničke škole. Od rane mladosti bolovao je na plućima, te je 4. prosinca 1918. i umro od španjolske gripe.

Akademijin Institut za likovnu umjetnost priredio je 1956. retrospektivnu izložbu Milana Steinera, a i Galerija 11 njegovu je izložbu imala i 1980.

Izložba je otvorena do 28. lipnja.

(Hina) sdju mć

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara