OTVORENA IZLOŽBA FOTOGRAFIJA MIJE VESOVIĆA

Retrospektivna izložba fotografa Mije Vesovića, na kojoj je izloženo 250 crnobijelih i fotografija u boji, otvorena je večeras u Galeriji Klovićevi dvori.

Izložene su Vesovićeve fotografije snimljene između 1976. i 2003. -prizori iz gradskog života (Zagreb, New York, Pariz, Venecija), portreti političara i umjetnika, detalji iz svakodnevnog života.

Miju Vesovića oblikovala je fotografija koju je osamdesetih stvarao u listu ´Polet´, no i njegov je rad u dobrom dijelu odredio i sam pojam ´Poletove´ fotografije, ocijenila je autorica postava Marina Viculin, viša kustosica Galerije Klovićevi dvori.

Po njezinim riječima, Vesović je snimao za mnoge, skoro sve novine na ovim prostorima, a ´nježna i direktna subverzivna snaga njegove fotografije kontinuirano je rasla´.

Tom izložbom zaokružuje se ciklus fotografskih izložaba u Klovićevim dvorima - Marije Braut u studenome 2001., Henrija Cartier-Bressona u svibnju, Toše Dabca u lipnju i Ivana Posavca u studenome prošle godine, rekla je Viculin.

Vesovićeve fotografije su lijepe, evokativne i točne, rekao je književnik Drago Štambuk, napomenuvši da se ispred njegove kamere osjeća ´osjetljivost uma i srca´, ali i jedna vrsta opasnosti, osobito kod portreta. ´Postoje ljudi koji gledaju i primjećuju, ali rijetko vide. Vesović je jedan od onih koji vide´, dodao je.

Milisav Mio Vesović (1953., Gornja Dobrinja kod Užičke Požege) diplomirao je filmsko snimanje na Akademiji za kazalište, film i televiziju u Zagrebu. Živi u Zagrebu od novinske fotografije, a od 1979. izlaže na mnogim samostalnim i skupnim izložbama.

Izložba u Klovićevim dvorima otvorena je do 6. travnja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara