OTVORENA IZLOŽBA FOTOGRAFIJA obitelji koschuch

Izložba fotografija troje austrijskih majstora fotografije iz Graza, supružnika Louise i Ernesta Koschucha te njihova sina Ernesta mlađeg, otvorena je večeras u Galeriji Fotokluba Zagreb. L

Obitelj Koschuch zajednički izlaže od 1991. pod nazivom "3*Koschuch". Članovi su Austrijske umjetničke udruge Dynamic Photo Art Ž Performance iz Graza. U zagrebačkoj galeriji Spot izlagali su 2002. u sklopu izložbe članova Dynamica, a na večerašnjoj izložbi predstavljaju se sa 60 radova.

Louise izlaže deset fotografskih slika arhitekture Pariza i Trsta, Ernest 20 fotografskih slika aktova, a Ernest mlađi deset prizora iz Speakers Cornera londonskog Hydea Parka i deset fotografskih slika nedovršenih i napuštenih građevina na Otoku izvan turističke sezone.

Autor predgovora u katalogu izložbe Nenad Predovan ističe kako na fotografskim slikama Louise Koschuch (1938.) nema ljudi, nego se vidi samo arhitektura kuća za stanovanje dvaju gradova - Pariza i Trsta. Slike Pariza fokusira uvijek iz donjega kuta ulice kao da je upravo istom pozicijom objektiva željela pokazati raskoš i bogatstvo arhitekture.

Za razliku od toga smirenoga, klasičnog ritma, na fotografijama Trsta ritam je razbijen. To su, kako ističe Predovan, fotografije zgrada s kraja 20. stoljeća - betonski masivni blokovi, od kojih su sagrađene košnice za stanovanje. Nepreglednu sivu hrpu betona Louise fotografira uvijek iz drugoga kuta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ženski aktovi su jedan od omiljelih i neiscrpnih motiva Ernesta Koschucha (1926.). Tim aktovima pristupa u širokom tematskom i izražajnom rasponu. Jednom su to aktovi u pokretu i nesputanoj razigranosti, zatim u odnosu prema tijelu muškarca, ponekad su aktovi prikazani kao skulpture isklesane u mramoru. Kad predstavlja detalje ženskog tijela, to su najčešće grudi, kompozicije kojih prelaze u apstrakciju i prerastaju u značenje, neovisno o samu objektu snimanja.

Ernest Koschuch mlađi (1972.) svoje motive za "life fotografiju" našao je na Speakers Corneru u Londonu, svjetski popularnu mjestu, na kojemu se svatko može izdvojiti i održati govor ili uključiti se u raspravu s govornikom. S puno duha mladi autor pokazuje ozračje događaja u parku, odnos govornika i publike, gestikulaciju, natpise i sav dekor tih javnih tribina.

Zahvaljujući univerzalom jeziku fotografije, zagrebačka publika može podijeliti izazov izloženih fotografskih slika s iskustvom gledatelja iz više europskih zemalja, u kojima su njih troje izlagali, navodi Predovan.

Izložba je otvorena do 31. svibnja.

(Hina) xatod yln

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara