Otvorena izložba i predstavljena knjiga o arhitektu Antunu Ulrichu

IZLOŽBA ´Antun Ulricharhiv arhitekta´ dviju autorica Vesne Mikić i Dubravke Kisić otvorena je večeras u Hrvatskom muzeju arhitekture (HMA) te je predstavljena i knjiga ´Arhitekt Antun Ulrichklasičnost moderne´ autorice Vesne Mikić.

Izložba je otvorena u prigodi proslave stote obljetnice rođenja Antuna Ulricha (1902. - 1998.).

Izložen je velik opus iz arhitektove zbirke koja je u siječnju 2001. darovana Muzeju. Tako se mogu vidjeti izvorni nacrti, crteži, tehnički opisi projekata, manji broj fotografija, publikacije (časopisi), te dokumentacija o autorovu životu. Izložena je i maketa zgrade Veslačkog kluba ´Uskok´ na Savi što je bio prvi Ulrichov projekt.

Maketu je, po Ulrichovu nacrtu, izradio Ivica Turčić.

Cijeli arhiv s Ulrichovim radovima je digitaliziran, te se u svakom trenutku može dobiti i ispis sa spomenutim radovima, naglasila je Dubravka Kisić.

Izložba će biti otvorena do 18. ožujka.

Knjiga ´Arhitekt Antun Ulrich-klasičnost moderne´ autorice Vesne Mikić koncipirana je u dva dijela: prvi obrađuje djelo arhitekta Ulricha u kontekstu glavne teze (klasičnost moderne) i drugi dio koji se sastoji od kataloga njegovih radova (projekti ili izvedbe svrstani u 11 skupina), istaknuo je povjesničar arhitekture Tomislav Premerl.

Knjigu je objavila ´Naklada Jurčić´.

Antun Ulrich školovao se u Beču (1923.-1927.) i nakon toga se vraća u Zagreb i praktično primjenjuje suvremene arhitektonske ideje.

Tridesetih godina 20. stoljeća, u vrijeme kad se afirmira moderna arhitektura, Ulrich realizira nekoliko stambeno-poslovnih zgrada u Zagrebu (klinička bolnica Rebro, više športskih građevina).

Ulrichov opus nakon Drugoga svjetskog rata do početka sedamdesetih godina, kada prestaje raditi, obuhvaća više od 50 projekata ili izvedenih objekata: športskih, stambenih i uredskih zgrada, škola i domova.

Dobitnik je brojnih stručnih priznanja i nagrada (nagrada HAZU-a za najviša znanstvena i umjetnička dostignuća 1995.).

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara