otvoreni 12. dani hrvatskog filma

Ovogodišnje, dvanaeste Dane hrvatskog filma (DHF) otvorio je večeras u kinu Studentskog centra zagrebačkog Sveučilišta predsjednik direkcije DHFa Lukas Nola. L

Tijekom tog festivala srednjemetražnog i kratkometražnog filma, koji traje do 16. ožujka, bit će prikazano 115 filmova svrstanih u nekoliko kategorija: igrani, dokumentarni, eksperimentalni i animirani filmovi, te glazbeni spotovi i namjenski filmovi. Oni su odabrani u konkurenciji od 213 prijavljenih.

Prikazivat će se u prostorijama SC-a i u Teatru andTD, a novost su prijepodnevne projekcije za novinare.

Film je način kako se preko kulturnih institucija može čuvati kulturni identitet, istaknuo je na otvaranju Dana hrvatskog filma ministar kulture Republike Hrvatske Antun Vujić i izrazio nadu da će se u Hrvatskoj domaći filmovi puniti kinodvorane.

Dani hrvatskog filma će završiti dodjelom nagrade Hrvatskog društva filmskih kritičara "Oktavijan", zatim nagradama žirija DHF-a i to za najbolju režiju, scenarij, kameru, glazbu, montažu, debitanta i producenta, te velikom nagradom Grand prix.

Bit će dodijeljene i nagrada žirija katoličkog tjednika Glasa koncila "Zlatna uljanica", zatim nagrada "Kodak" za najbolji snimateljski rad, nagrada Hrvatskog društva filmskih redatelja za redatelja u dobi do 30 godina starosti "Jelena Rajković", te godišnja nagrada Hrvatskog društva filmskih kritičara "Vladimir Vuković".

U predvorju kina SC-a do kraja festivala može se razgledati izložba Krešimira Bašića stare kinematografske tehnike - kamera, projektora i dr., pod nazivom "Ne zaboravi". Tu je zložbu Bašić priredio u suradnji sa zagrebačkim Tehničkim muzejom.

(Hina) sdju jn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara