Otvoreni "Dani bioetike" u Rijeci

NA MEDICINSKOM fakultetu u Rijeci danas su počeli Dani bioetike, grane etike koja se bavi proučavanjem ljudskoga ponašanja na području biomedicinskih znanosti, s osobitim naglaskom na moralne vrijednosti i načela.

Dekan Medicinskog fakulteta dr. Stipan Jonjić kazao je da je Hrvatska potpisnica međunarodnih propisa kojima se utvrđuje način rješavanja bioetičkih pitanja, ali da je upitno koliko se u praksi poštuju ti propisi. Jonjić je istaknuo da razvoj biomedicinskih znanosti treba uskladiti s moralnim načelima, naglasivši kako se studenti Medicinskog fakulteta posebno poučavaju o moralnim vrijednostima znanosti.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pokrovitelj Dana bioetike potpredsjednik Vlade dr. Ante Simonić spomenuo je slučaj djevojčice Ele, pozitivne na HIV, kazavši kako je to "velik ispit snošljivosti za sve nas", ustvrdivši da je u tom slučaju "gotov samo dio posla". Simonić je rekao da je jučer održan prvi sastanak Vladina povjerenstva za borbu protiv AIDS-a kojem je on na čelu i kojemu je cilj izradba nacionalne strategije borbe protiv te bolesti. Iznio je i procjenu da je oko 200 osoba u Hrvatskoj pozitivno na HIV, rekavši da je AIDS općenacionalno pitanje.

U sklopu Dana bioetike predstavljeni su novi brojevi "Bioetičkih svezaka" te održana Izvještajna skupština Hrvatskoga bioetičkog društva. Dani se nastavljaju sutra okruglim stolom "Bioetika i HIV pozitivna djeca: slučaj male Ele".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara