Otvoreni dani Institut Ruđera Boškovića - korak u približavanju znanosti široj javnosti

Približavanje znanosti široj javnosti, i to one vrhunske, kakvom se bavi više od 400 znanstvenika Instituta Ruđera Boškovića (IRB), bio je cilj trodnevnog "otvaranja vrata" za posjete tom najvećem hrvatskom interdisciplinarnom istraživačkom institutu na području prirodnih znanosti i tehnologije.

Tijekom Otvorenih dana IRB-a, od 13. do 15. svibnja, posjetitelji su mogli vidjeti 16 laboratorija Instituta i upoznati se s njihovim radom.

U knjizi dojmova koju je za posjetitelje pripremio Organizacijski odbor na čelu s Gretom Pifat-Mrzljak , mogu se, primjerice, pročitati i rečenice koje su zapisali učenici da je posjet IRB- bio za njih presudan i da su odlučili da će znanstveni rad biti njihov životni poziv.

Zadovoljstvo takvim učeničkim dojmovima izrazio je ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac, jedan od visokih dužnosnika koji su posjetili IRB .

Po njegovim riječima, bio je to i jedan od ciljeva koje je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa htjelo polučiti organiziranjem posjeta učenika iz 18 osnovnih škola iz cijele Hrvatske.

Naime, ministar Primorac smatra osobito važnim da svi učenici, bez obzira u kojemu dijelu Hrvatske žive, imaju iste mogućnosti za obrazovanje te ističe da je stvaranje pretpostavka za to obveza ministarstva kojemu je na čelu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako je ministar Primorac kroz nekoliko IRB-ovih laboratorija proveo učenike osnovnih škola "Kamešnica" iz Otoka kraj Sinja te "Ante Starčevića" iz Rešetara, i to zajedno sa studentima molekularne biologije sa zagrebačkoga Prirodoslovno-matematičkog fakulteta.

Domaćini, znanstvenici IRB-a, tijekom "Otvorenih dana" preuzeli su na sebe i edukativnu funkciju nastojeći posjetiteljima što jednostavnije objasniti znanstvena istraživanja na kojima rade.

Ravnatelj IRB-a Stjepan Marčelja smatra pak da su "Otvoreni dani" bili prilika i za same Ruđerovce da se bolje upoznaju kako bi što bolje koristili interdisciplinarnost svoje matične ustanove.

Otvaranje Instituta javnosti za Marčelju je pak nužnost jer, kako je rekao citirajući engleskoga pjesnika iz 17. stoljeća Johna Donna, "nitko nije otok, pa tako ni IRB, već je dio ove prekrasne zemlje što donosi prednosti, ali i obvezuje".

(Hina) xip yjn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara