´OTVORENI RAZGOVORI O KORUPCIJI´ - u 7 godina osuđeno samo 13 osoba

Unatrag sedam godina samo je 13 osoba osuđeno za korupciju, od kojih su polovica prometni policajci, rekao je danas u Varaždinu na ´Otvorenim razgovorima o korpuciji´, u organizaciji Povjerenstva za borbu protiv korupcije Varaždinske županije, prof. Josip Kregar.

Tijekom prošloga i ovoga mjeseca besplatni INFO-telefon broj 0800-390-500 Povjerenstva za borbu protiv korupcije, postavljnog u sjedištu Varaždinske županije, građani su zvali 29 puta. U 14 slučajeva samo su provjeravali liniju ili je tekst ostavljene poruke bio nerazumljiv, dok su u 15 slučajeva dali prijave koje se odnose na društveno štetna ponašanja - nedopuštenu trgovinu i slično, rekla je Jasenka Hutinski, predsjednica Povjerenstva za borbu protiv korupcije Varaždinske županije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Povjerenstvo, prvo takve vrste u jednoj hrvatskoj županiji, održalo je do sada tri sjednice na kojima je utvrdilo ciljeve rada. Prva od zadaća je izrada Etičkog kodeksa koji će propisati način postupanja s primljenim podatcima, odnosno prijavama građana.

Kregar je istaknuo da je smisao osnivanja Povjerenstva sprječavanje korupcije koja osobito pogađa najugroženije slojeve društva. Dobra vlast mora osluškivati što građani misle. On je iznio i podatke o prijavljenim slučajevima korupcije u nas - unatrag sedam godina prijavljeno je tako 3313 slučajeva, od kojih je 1200 slučajeva završilo pokretanjem istrage. Od tog broja 520 je završilo sudskom presudom, od kojih su dvije trećine bile uvjetne. Na kraju, samo 13 osoba unatrag sedam godina osuđeno je za korupciju, od kojih su polovica prometni policajci. To govori o razlici između zakonodavne politike - Sabor je odlučio da su djela korupcije teška kaznena djela s predviđenom visokim kaznama. No, pravosudna politika, vidljivo je iz prakse, odnosno dosuđenih minimalnih i uvjetnih kazni, ne slaže se s takvom ocjenom, rekao je Kregar.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara