Ova vrsta žirafa zamalo je izumrla, bilo ih je manje od 50. No, spašene su

Ova vrsta žirafa zamalo je izumrla, bilo ih je manje od 50. No, spašene su
Foto: GCF

VEĆ skoro pedeset godina nema zapadnoafričkih žirafa u nigerskom rezervatu Gadabedji Total Reserve. Zbog nedozvoljenog lova, klimatskih promjena i ugroze staništa, njihova populacija je devedesetih godina prošlog stoljeća spala na samo nekoliko desetaka jedinki na cijelom svijetu, javlja BBC.

Zapadnoafrička žirafa jedna je od 9 podvrsta žirafe. Ima svjetlije mrlje u odnosu na druge podvrste. Nekad je naseljavala veći prostor zapadne Afrike, a danas se mali broj ovih žirafa održao samo na jugozapadu Nigera.

Žele im pružiti bolji život

Djelatnici GCF-a, organizacije za zaštitu žirafa, i programa Sahara Conservation Fund, hrabro su proveli projekt ponovnog uvođenja žirafa u rezervat, što je prvi takav pothvat s ciljem povećanja ugrožene populacije zapadnoafričkih žirafa.

Inicijativu su pokrenule nigerske vlasti.

Do ove inicijative mali broj te vrste žirafa nalazio se samo na jednom, zaštićenom području u Africi, 60 km udaljenom od glavnog grada države Niger.

Na tom području zapadnoafričke žirafe žive u suživotu s ljudima i lokalnim zajednicama te im prijete brojne opasnosti zbog lova i sve većeg broja stanovništva.

Žirafe su stoga u novije vrijeme počele napuštati zaštićeno područje i kretati se prema lokacijama gdje žive ljudi koji nisu naviknuli na suživot s tom vrstom.

Vozili ih 800 kilometara

Djelatnici organizacija zarobili su osam žirafa i nekoliko ih tjedana držali u omanjem ograđenom području kako bi se priviknule na put koji im slijedi. Žirafe su zatim prevezene u svoj novi dom, rezervat u središnjem dijelu države Niger, koji je nekih 800 kilometara udaljen od njihovog bivšeg prebivališta.

Samo 49 takvih žirafa

Sredinom 90-ih godina prošlog stoljeća na cijelom svijetu ostalo je samo 49 primjeraka zapadnoafričkih žirafa u divljini. Zbog tako malog broja, ta je podvrsta kategorizirana kao ugrožena.

 

 

Nigerske vlasti u suradnji s lokalnim i međunarodnim organizacijama godinama su aktivno radile na povećanju populacije tih žirafa.

Njihov broj je tijekom godina porastao na 600 te je ta podvrsta prošlog mjeseca svrstana u kategoriju osjetljivih, a ne ugroženih podvrsta.

Vlasti i organizacije se nadaju da će nova lokacija pospješiti dalje povećanje populacije ove prekrasne podvrste žirafa.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara