Ovako će izgledati prosvjed u Zagrebu: "Očekujemo 20.000 ljudi, ne želimo ničiju političku podršku"

Ovako će izgledati prosvjed u Zagrebu: "Očekujemo 20.000 ljudi, ne želimo ničiju političku podršku"

Foto: Index, Inicijativa Hrvatska može bolje

INICIJATIVA Hrvatska može bolje koja okuplja učitelje i učiteljice, gotovo 200 udruga, sindikate SSSH, Maticu Hrvatskih sindikata, Sindikat hrvatskih učitelja, Sindikat Preporod i druge, te razne pojedince, organizira prosvjed podrške Cjelovitoj kurikularnoj reformi.

Najnovije informacije kojima raspolažu je da se u srijedu 1. lipnja 2016. godine na Trgu bana Jelačića u Zagrebu, gdje će biti centralni prosvjed, očekuje i do 20.000 ljudi. Osim u Zagrebu prosvjedovat će se u još 11 hrvatskih gradova, Zadru, Splitu, Puli, Rijeci, Osijeku, Križevcima, Slavonskom Brodu, Dubrovniku, Virovitici, Korčuli i Poreču.

>Sprema se najmasovniji prosvjed u zadnjih 20 godina

>Katolibanizacija Hrvatske: Zaustavljena reforma školstva, Jokić odlazi

>Civilizirana Hrvatska bijesna: Ne dopustimo mrak, izađimo na ulice

>Otpor stoko: Gdje ćeš biti 1.06.2016.?

>J.Kosor oštro o HDZ-u: Slikali su se s Gotovinom kad im je trebalo, a sad bi se kitili Jokićem


Za bolje i kvalitetnije obrazovanje u Hrvatskoj, prosvjedovat će se i u Londonu, Berlinu, Budimpešti i Bruxellesu.

Index je u razgovoru s predsjednicom Sindikata hrvatskih učitelja, Sanjom Šprem doznao detalje vezane uz prosvjed koji će se održati za dva dana.

"Ograđujemo se od politike"

Predsjednica najvećeg sindikata na području obrazovanja, koji se uključio u organizaciju prosvjeda, za Index je kazala da ih mnogi pokušavaju ispolitizirati, no da ne žele ničiju političku podršku.

"Obrazovanje u Hrvatskoj mora postati prioritet našeg društva, reforma školstva je javni interes i jedno od najvažnijih strateških pitanja. Naš prosvjed nije politički organiziran, nismo tražili podršku niti jedne stranke, a isto tako je niti ne želimo. Ograđujemo se od politike. Hrvatska treba bolje obrazovanje, a ne da se politički opredjeljujemo.

Uostalom ovaj je prosvjed reakcija na politiku koja je svih ovih godina ignorirala školstvo. Radna grupa koja je radila 16 mjeseci na kurikularnoj reformi, imala je samo načelnu političku podršku jer da je bilo prave podrške ne bi došlo do ostavke Jokića i ostalih. Država nije osigurala ni sredstva za reformu koja su trebala biti osigurana još u travnju", kazala je Sanja Šprem.

Ovo je naglasila je, prva reforma koja se temelji na onima koji su nositelji obrazovanja, objašnjavajući kako su učitelji bili po prvi put uključeni te radili na reformi obrazovanja.

"Imali smo niz tendencija i niti jednu pravu reformu"

"U posljednjih 20 godina imali smo niz tendencija za reformama u školstvu, no niti jedna nije bila uspješna i nije zaživjela, prisjetimo se samo HNOS-a. Tako da je ovo prva stručna reforma koja se definitivno mora provesti. Proces kojim bi reforma trebala ići je dugotrajan, a cilj je boljitak sustava.

Nezadovoljni smo sadašnjim stanjem jer su učenici preopterećeni informacijama, a cilj je da se kod njih stvara kritičko mišljenje, da raspolažu kvalitetnim znanjem, da se ne buba na pamet, te da u konačnici  razvijamo pametne, kreativne i svestrane učenike", kazala je Šprem.

Naglasila je kako će prosvjed na trgu trajati od 18 do 19.30 sati, a putem projekcija će se prenositi slike prosvjeda iz drugih gradova. Također je navela kako na prosvjedu neće govoriti organizatori prosvjeda niti sindikalni čelnici već će riječ dobiti učitelji, učenici, te oni koji su radili na reformi.

"Neće biti puno govornika, neće biti dugotrajnih ambicioznih govora već ćemo imati prilike čuti punoljetne učenike koji će nam iz prve ruke prezentirati kakvo školstvo trenutno imaju na raspolaganju i što treba mijenjati", kazala je Šprem.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara