Ovako izgleda leteći taksi, moći ćete ga naručiti mobitelom

Ovako izgleda leteći taksi, moći ćete ga naručiti mobitelom
Screenshot: CNN/Lillium

LETEĆI taksi koji možete naručiti putem aplikacije? Ova njemačka kompanija namjerava to ostvariti u sljedećih šest godina. Münchenski startup Lilium predstavio je u četvrtak prototip svog električnog zračnog taksija s pet sjedišta. Lilium Jet, koji je početkom mjeseca izveo i svoj prvi let, dio je usluge letećeg taksija, temeljenog na aplikaciji, za koji kompanija očekuje da će biti "potpuno operativan u mnogim gradovima širom svijeta do 2025. godine", piše CNN.

Kažu da će cijena biti usporediva s običnim taksijem

Ova letjelica s baterijskim pogonom uz jedno punjenje može proći 300 kilometara u 60 minuta te će gradove povezivati kroz mrežu sletišta. Putnici će aplikacijom na mobitelu moći naručiti vožnje s najbližeg sletišta. Lilium nije otkrio koliko će usluga koštati, ali tvrdi da će cijenom biti usporediva s običnim taksijem. Remo Gerber, komercijalni direktor kompanije, rekao je CNN-u da su njihova ciljana skupina obični ljudi, a ne samo poslovni putnici.

"Danas činimo još jedan veliki korak prema ostvarivanju urbane zračne mobilnosti. Sanjamo o svijetu u kojem će svatko moći letjeti gdje želi i kad želi", rekao je suosnivač i predsjednik uprave Liliuma Daniel Wiegand.

Velike firme rade na letećim taksijima

U ostvarivanju tog sna njemačka će se kompanija naći u konkurenciji najvećih imena u ovom biznisu. Uber je sklopio partnerstvo s NASA-om oko pokretanja mreže zračnih taksija do 2023. godine. Na zračnim taksijima rade i Boeing i Rolls-Royce.

Lilium je osnovan 2015. godine i tvrdi da je njegova letjelica sposobna za "puno dulja putovanja nego većina konkurenata". Iza kompanije stoji nekoliko renomiranih investitora, koji su zajedno uložili 100 milijuna dolara. Među njima su Atomico, tehnološki investicijski fond koji vodi suosnivač Skypea Niklas Zennström, i kineski tehnološki gigant Tencent..

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara