Ovako je protekao prvi dan blokade, sljedećih nekoliko tjedana bit će kritično

Ovako je protekao prvi dan blokade, sljedećih nekoliko tjedana bit će kritično
Foto: Robert Anić/Pixsell

PROTEKAO je prvi dan u kojem je na snazi nova drastična mjera - zabrana napuštanja mjesta prebivališta ili stalnog boravišta.

Diljem zemlje prazne su ulice i trgovi, tek pokoji građanin odlazi u kupnju namirnica ili šeta svog kućnog ljubimca.

>> Je li Hrvatska u karanteni?

Iz toga su izuzete samo osobe i djelatnosti koje su bitne za promet i kretanje roba, opskrbu područja, dostavu lijekova, komunalne djelatnosti, opskrbu plinom i strujom, dnevne migracije zaposlenih, novinari i hitna medicinska skrb, oni koji putuju na posao te žurne i operativne službe.

Policija je tako danas imala pune ruke posla u provedbi odluke o zabrani napuštanja prebivališta. Policijske uprave diljem Hrvatske kontrolirale su sve prometne pravce kojima se može ući u gradove pa su negdje nastajale velike gužve. Od jutros su na ulazima u gradove postavljeni policijski punktovi na kojima su se provjeravale sve osobe u vozilima.

Na jednom takvom, onom na zagrebačkoj Jadranskoj aveniji, u ranim poslijepodnevnim satima s policajcima je bila i ekipa Indexa.

U praksi je to izgledalo tako da se zasad propuštaju vozila sa zagrebačkim registarskim oznakama, a ona s oznakama drugih gradova se provjeravaju. Svi koji žele ući u Zagreb moraju imati propusnicu koja je propisana odlukom Stožera i mogu je dobiti primjerice oni čiji je odlazak na posao neophodan ili oni koji zbog posebnih obiteljskih ili zdravstvenih razloga moraju putovati. 

Danas su se u obzir uzimali i zdravstveni dokumenti kojima se dokazuje da je osoba naručena, primjerice, za pregled u bolnici. Policija je prihvaćala potvrde u pisanom ili elektroničkom obliku te je istaknula da je današnji dan protekao u odličnoj suradnji s građanima.

Sličan scenarij događao se i na riječkom području gdje je policija zauzela svoje položaje na granicama općina i gradova. Bez papira nije bilo prolaza. Kako su vozači kamiona i dostavnih vozila već imali spremne propusnice, prolazili su lakše, tek uz kimanje glave prisutnog policajca, dok se ostale detaljnije pregledavalo. Gužvi tamo nije bilo, kao ni u Šibeniku, za razliku od Splita gdje ih je bilo.

Kako su pisali lokalni splitski mediji, čepovi u prometu nastajali su posvuda, posebice iz smjera Solina, u rotoru na Bilicama.

Jedan od najfrekventnijih ulaza u grad bio je onaj varaždinski iz smjera Zagreba. Tamo su u najvećem broju prolazili šleperi, kamioni i dostavna vozila, dok u manjem broju osobna vozila i taksiji, prenio je HRT. 

Novih 67 slučajeva zaraze, Hrvatska je na ukupnom broju od 382 zaraženih koronavirusom

Hrvatska je danas stigla do brojke od ukupno 382 osobe zaražene koronavirusom od čega je 67 novih slučajeva. Jutros je na konferenciji za medije Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu potvrđeno 46 novozaraženih, a na konferenciji u 16 sati potvrđen je još 21 slučaj zaraze.

Evidentiran je i prvi slučaj u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Riječ je o ženskoj osobi koja je radila u Austriji pa se vratila u Hrvatsku. Bila je u samoizolaciji, a nakon pojave simptoma javila se epidemiološkoj službi. Bris se pokazao pozitivnim na koronavirus te je osoba hospitalizirana u vinkovačkoj bolnici. To je prva osoba zaražena koronavirusom u najistočnijoj hrvatskoj županiji.

Još jedna osoba je u teškom stanju i završila je na respiratoru pa se broj zaraženih na respiratoru povećao na šest.

Međutim, ono što budi optimizam, a što je istaknuo i ministar Vili Beroš, broj je ozdravljenih osoba - 16.  Dakle, otpušteno je 14 bolesnika iz Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" te po jedan bolesnik iz Rijeke i Varaždina. Najviše je zaraženih u Gradu Zagrebu.

Prosjek dobi bolesnika je 49,05 godina, 56 posto su muškarci, a 44 posto žene. U dobi od 60 do 70 godina je 12,7 posto bolesnika, a onih od 70 do 80 godina je 6,1 posto, objavio je Nacionalni stožer civilne zaštite. 

Markotić: Iduća tri tjedna su kritična, ne smijemo se opuštati

Iako broj oboljelih iz dana u dan raste, ohrabruje činjenica da je epidemiološka slika ipak bolja nego u drugim zemljama, posebice u Španjolskoj i Italiji gdje se epidemiji pristupilo nonšalantno i sad se tome plaća ogroman danak. 

Šefica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" i članica kriznog stožera dr. Alemka Markotić istaknula je da se Hrvatska u ovom trenutku penje po epidemijskoj krivulji.

''Dobro je što smo to penjanje jako odgodili i penjanje ne ide prenaglo. Sljedećih nekoliko tjedana je kritično jer se dosta ljudi vratilo sa skijanja i rada u inozemstvu u Austriji i Sloveniji, a tu je i potres koji je doveo do toga da neki zaborave na mjere. Tu bi moglo biti novih slučajeva'', kazala je Markotić u emisiji RTL Danas.

''Ako se uspijemo održati još tri tjedna da ne bude rapidnog rasta, mislim da smo na dobrom putu da budemo među zemljama koje su krenule izvrsno i koje su uspjele održati normalan porast broja oboljelih", dodala je.

U dva prethodna dana Hrvatska nije ubilježila dupli broj oboljelih, ali unatoč tome Markotić upozorava da se nipošto ne smijemo opuštati. 

"To ljudima ne smije davati ideju da se mogu uljuljkati, da to nije opasno. Jako je važno kako ćemo se ponašati sljedeća tri do četiri tjedna, da se pridržavamo svih mjera i, kao što kažem, svi zajedno to možemo pobijediti i spriječiti štetu. Ja sam sigurna da to i želimo", kazala je Markotić pa je odgovorila na pitanje kad možemo očekivati vrhunac širenja koronavirusa. 

"Svaka predikcija može biti pogrešna. Svi se nadamo da ćemo uspjeti da ne dođe do crnog scenarija."

DORH oštro prema onima koji krše uvedene mjere

Državno odvjetništvo (DORH) u utorak je izvijestilo da je županijska i općinska tužiteljstva uputilo da "temeljito i neodložno" postupaju u slučajevima širenja i prenošenja zarazne bolesti, kao i kaznenih djela lažne uzbune te prekršaja širenja lažnih i uznemiravajućih vijesti.

Uputa je, kako navode, donesena zbog neodgovornog ponašanja većeg broja građana koji ne poštuju upute i mjere Stožera civilne zaštite i drugih nadležnih tijela s ciljem sprječavanja širenja koronavirusa, kao i plasiranja neistinitih informacija kojima se širi neopravdani strah i panika kod građana u uvjetima pandemije koronavirusa te posljedica potresa u Zagrebu.

DORH je priopćio da je sva županijska i općinska državna odvjetništva uputio da "temeljito i neodložno postupaju sukladno odredbama" radi otkrivanja i procesuiranja počinitelja kaznenih djela širenja i prenošenja zarazne bolesti, kao i počinitelja kaznenih djela lažne uzbune i podredno prekršaja širenja lažnih i uznemiravajućih vijesti.

Plenković i vlada predstavili mjere za spas gospodarstva, premijer izdvojio tri najvažnije

"Pandemija mijenja svijet. Funkcioniranje kakvo poznajemo se mijenja", rekao je Plenković na početku obraćanja u kojem je vlada otkrila gospodarske mjere za pomoć.

"Ovo je prilika za sve nas da pokažemo jedinstvo, solidarnost, odgovornost kako bismo prebrodili kombinaciju dvije krize (koronavirus i potres u Zagrebu)", rekao je premijer na  konferenciji na kojoj su predstavljene mjere vlade za pomoć gospodarstvu. 

Podsjetio je da je vlada izišla s paketom od 63 mjere, vrijedne oko 30 milijardi kuna, koje su usmjerene očuvanju proizvodnje, zaposlenosti i radnih mjesta, a koje će se prilagođavati sukladno razvoju situacije.

Od vladinih mjera Plenković je izdvojio tri horizontalne mjere namijenjene pomoći gospodarstvu - beskamatnu odgodu javnih davanja poduzetnicima s poteškoćama. "To znači  da nema poreza na dohodak, dobit i doprinosa za mirovinsko i zdravstveno osiguranje", rekao je. 

Ta je mjera za prva tri mjeseca, po potrebi još tri mjeseca. Ne znači da je to kraj, poručio je premijer.

Druga mjera je usmjerena na očuvanje zaposlenosti - financiranje 100 posto troška neto minimalne plaće po zaposlenom.

Kao treću izdvojio je mjeru usmjerenu prema mikro, malim i srednjim poduzetnicima i odnosi se na kredite za likvidnost i radni kapital, uz poček od 12 mjeseci i vrlo nisku kamatu stopu.

"Mi ćemo osiguravati mjere za financiranje gospodarstva. Već smo kazali da ćemo na rashodnoj strani proračuna ići u rezanje svih troškova, apsolutno svih koji nisu nužni, i nastojati uključiti sve mjere i sredstva koja su nam na raspolaganju kao članici Europske unije", rekao je premijer, iznoseći kako će Hrvatskoj za potrebe likvidnosti države žurno biti na raspolaganju dodatnih 240 milijuna eura, odnosno 1,8 milijardi kuna. 

Ponovio je da Hrvatska ovu krizu, za razliku od ranijih, dočekuje sa stabilnijom i otpornijim gospodarstvom nego prije te je naglasio da će ova kriza biti višestruko teža od globalne financijsko-ekonomske krize koja je počela 2008. godine. 

Razmjeri pandemije imat će nesagledive ekonomske posljedice za globalno gospodarstvo, a nitko ne može predvidjeti koliko će trajati, naglasio je Plenković, dodavši da se broj zaraženih koronavirusom munjevito širi. 

I dalje se ne zna je li poznati Istrijan preminuo od korone. Sutra se očekuju rezultati obdukcije

Na konferenciji Stožera civilne zaštite Istarske županije 18. ožujka kazali su kako je na njihovom području umrla jedna osoba. Rekli su da se radi o osobi koja je bila u samoizolaciji u Brtonigli. Dan kasnije, 19. ožujka, službena vladina stranica koronavirus.hr objavila je vijest o prvoj žrtvi. Vijest je objavljena na Twitteru.

Međutim, ubrzo su se pojavile sumnje i informacije da uzrok smrti nije koronavirus, već nešto drugo. 

Podsjetimo, riječ je o istarskom ugostitelju Ninu Krnjusu, vlasniku poznate konobe Astarea u Brtonigli, koji je bio pozitivan na koronavirus. Na konferenciji za novinare ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak rekao je kako je testom potvrđeno da je osoba bila pozitivna na koronavirus.

"Međutim, je li to smrt od koronavirusa ili ne, konačnu riječ treba dati patolog nakon što se obavi obdukcija", poručio je Capak.

Ministar Vili Beroš rekao je gotovo istu stvar. Najavljena je obdukcija, čiji rezultati nisu poznati do danas.

Index je kontaktirao člana Stožera, ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslava Capaka, no nije nam se javljao. Poslali smo i SMS, no nije nam odgovorio. Ipak, u ponedjeljak poslijepodne, nakon višesatnog čekanja, odgovoreno nam je s Twitter profila Koronavirus.hr.

"Mi (admini) smo napravili pogrešku jer smo promijenili broj preminulih prije službene objave nalaza obdukcije. Službeno izvješće i dalje čekamo. Hvala na razumijevanju", stoji u odgovoru. Rezultati obdukcije bi, kako doznajemo, trebali biti poznati u srijedu ujutro i objavljeni na press- konferenciji u 16 sati."

Svijet prešao 400.000 zaraženih koronavirusom, Italija ponovno imala preko 700 mrtvih u jednom danu

Prema popodnevnim podacima Worldometersa, u svijetu je zabilježeno 407.660 slučajeva koronavirusa, 18.250 ljudi je umrlo, a izliječenih je 104.714.

Amerika se po broju slučajeva popela na treće mjesto prestigavši Španjolsku, Njemačku i Iran te sada ima 49.594 slučajeva zaraze. Italija ima potvrđenih 69.176 slučajeva, a Kina je na 81.171 slučaju. Zemlje koje su u posljednja 24 sata imale najviše mrtvih su Italija (743), Španjolska (489) i Francuska (186).

Talijani su danas ponovno imali veliki broj umrlih od koronavirusa - čak 743 osobe izgubile su život. Time je prekinut trend smanjivanja broja umrlih posljednjih dana. 

Nakon rekordnih 793 umrlih u subotu, dnevni broj umrlih je u nedjelju pao na 650, a u ponedjeljak na 602, potaknuvši optimizam i nadu da se kriza usporava. Ukupno je u Italiji od pojave Covida-19 umrlo 6820 ljudi. Broj zaraženih je 69.176, po podacima Civilne zaštite.

Broj izliječenih se povećao za 12 posto, na 8326, dok se broj oboljelih na intenzivnoj skrbi, koji se posebno pozorno prati zbog nedostatka bolničkih kreveta, povećao na 3396. U najteže pogođenoj sjevernoj talijanskoj regiji Lombardiji i dalje je kritično. Od jučer se broj umrlih povećao s 3776 na 4178, a zaraženih s 28.761 na 30.703. Slijede Emiglia Romagna s 9254 zaražena te Veneto i Piemonte s preko 5000 zaraženih.

Šef Civilne zaštite uz Italiji: Stvarni broj zaraženih je vjerojatno 10 puta veći

"Omjer jednog potvrđenog slučaja na svakih 10 je vjerojatan", rekao je za La Repubblicu Angelo Borelli, čelnik talijanske Civilne zaštite. Vjeruje da bi u Italiji moglo biti zaraženo deset puta više ljudi nego što je potvrđeno.

Kaže da je najveća poteškoća s kojom se Italija suočila nedostatak maski i respiratora, problem koji je urušio zdravstveni sustav od prve pojave virusa u bogatoj sjevernoj Lombardiji 21. veljače. 

Italija pokušava uvesti zalihe iz inozemstva, ali Borelli kaže da su zemlje poput Indije, Rumunjske, Rusije i Turske zaustavile izvoz tih proizvoda. 

"Kontaktiramo veleposlanstva, ali strahujemo da nam neće stići još maski iz inozemstva", rekao je. 

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara