OPTUŽENIK BANDIĆ

Ove brojke najbolje pokazuju što je Bandić napravio Zagrebu

Ove brojke najbolje pokazuju što je Bandić napravio Zagrebu
Foto: FaH/Index

MILAN BANDIĆ, višestruki USKOK-ov optuženik, već je gotovo dva desetljeća gradonačelnik Zagreba, a osim po duljini svoje vladavine, bit će upamćen i po bezbrojnim aferama, kaznenim prijavama koje su protiv njega podnesene, kao i po nekim vrlo konkretnim brojkama koje pokazuju koliko je taj čovjek nanio štete glavnom gradu Hrvatske.

Zagreb kao najveći hrvatski grad, s najvećim prirezom i velikim brojem stanovnika koji pune i gradsku, ali i blagajnu gradskih tvrtki, raspolaže ogromnim novcem. 

Proračun Grada Zagreba, prema planu za ovu godinu, iznosi oko 12 milijardi kuna, a s oko pet milijardi kuna raspolaže Zagrebački holding, dok još gotovo svi njegovi stanovnici nemaju ni najosnovnije komunalne usluge.

19 tisuća kućanstava bez kanalizacije, 2800 nema vodovod

Oko pet posto kućanstava, ili njih 19 tisuća, još uvijek nema kanalizaciju, dok ih oko 2800 nema ni vodovod. Tako da, dok Bandić otvara fontane, oni za najveći prirez u zemlji, od 18 posto, zauzvrat dobiju životne uvjete kao iz srednjeg vijeka.

Iako je proračun Grada ogroman i, kao što smo već spomenuli, iznosi oko 12 milijardi kuna, Bandić je uspio napraviti dug od čak milijardu kuna, a ako se tome pribroje jamstva gradskim tvrtkama, on prelazi dvije milijarde kuna. 

Još zaduženije su gradske tvrtke okupljene u Grupu Zagrebački holding koja ima prihode od oko pet milijardi kuna, ali i dugoročne obveze - znači krediti i izdane obveznice - koje iznose preko osam milijardi kuna te kratkoročne obveze od oko dvije milijarde kuna. Što znači da je Grupa Zagrebački holding krajem 2018. godine, a to je izvješće iz kojeg smo vadili brojke, imala dug od 10 milijardi kuna.


Blizu 15 tisuća zaposlenih u Gradu i gradskim tvrtkama, o tome su pisali i njemački mediji

Gradska administracija, kao i Zagrebački holding idealni su za uhljebljivanje pa se tako u administraciji nakupilo oko tri tisuće ljudi, dok u Holdingu radi ili, bolje rečeno, prima plaću 11.200 ljudi.

Uhljebljivanje u Zagrebu je postalo toliko rašireno da su o njemu pisali i inozemni mediji. Tako su njemačka novinska agencija DPA i ostali njemački mediji izvijestili kako je u zagrebačkoj Gradskoj upravi zaposleno šest članova obitelji Nevistić.

"I tri i pol godine nakon ulaska zemlje u Europsku uniju većina poslova i dalje se dobiva preko osobnih veza, što mlade i obrazovane Hrvate već godinama tjera u inozemstvo", pisao je pak njemački Süddeutsche Zeitung. 

Nakon boravka u zatvoru, Bandić dobije izbore

Kakav je stil Bandićeve vladavine prilično dobro ilustriraju optužnice koje su protiv njega podignute, u kojima ima svega - od namještanja poslova tvrtkama do sumnjivog zapošljavanja.

Službena istraga zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića počela je 2014. godine i to zbog sumnjivih poslova teških oko 25 milijuna kuna. Istrazi su prethodila uhićenja u listopadu iste godine. Bandić je završio u pritvoru u Remetincu iz kojeg je pušten tek u travnju 2015. i to odlukom Ustavnog suda, no nije podnio ostavku. Ostao je čelni čovjek Grada Zagreba pa se na redovnim izborima ponovno kandidirao za gradonačelnika i dobio novi mandat.
 
U aferi Agram Bandić i društvo terete se za razna kaznena djela - od pogodovanja raznim tvrtkama do nezakonitog zapošljavanja i krivotvorenja isprava.
 
U optužnici je i nezakonito zapošljavanje te prebacivanje pojedinih ljudi na bolje plaćena mjesta iako nisu imali uvjete.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara