Ovih će dana eksplodirati najmoćniji vulkan na Jupiterovom mjesecu Iji

Ovih će dana eksplodirati najmoćniji vulkan na Jupiterovom mjesecu Iji
Foto: NASA

NAJVEĆI i najmoćniji vulkan na Jupiterovom mjesecu Iji (Io) aktivira se točno kao vurica, kako bi neki rekli, a eruptirati bi trebao svakoga trenutka. Čini se da je interval između erupcija sve kraći, no znanstvenici još uvijek ne znaju zašto, piše New Scientist.

Obično je teško predvidjeti vulkanske erupcije jer je u igri mnoštvo različitih geoloških sila. No vulkan na Iju, nazvan Loki po norveškom bogu trikova i spletki, periodično se žari i zatamnjuje, a svijetla razdoblja signaliziraju znanstvenicima da ih uskoro čeka vulkanska eksplozija.

"Periodično, tijekom nekih stotinjak dana, vulkan je neaktivan i taman, a onda se u sljedećih nekoliko stotina dana zažari i svijetli 15 do 20 puta jače nego prije“, rekla je planetarna znanstvenica Julie Rathbun iz Instituta za planetarne znanosti u Arizoni.

Erupcije sve kraće

Rathbun je 17. rujna na sastanku Europskog kongresa planetarnih znanosti (EPSC) i Odjela za planetarne znanosti u Ženevi predstavila svoja posljednja zapažanja o Lokiju i najavila kako će on ovih dana eruptirati.

Naime, znanstvenica putem NASA-inog infracrvenog teleskopa na Havajima svaki tjedan prati Lokijevu svjetlinu, a precizno je predvidjela i njegovu prošlu erupciju u svibnju 2018. godine. Uočila je kako je u 1990-ima vulkan eruptirao otprilike svakih 540 dana, ali da su se sada intervali skratili te se erupcija događa svakih 475 dana.

"Obično je jako teško predvidjeti erupciju vulkana jer na taj događaj utječu mnoge geološke sile. No izgleda da je Loki toliko velik da poneki geološki poremećaj nema na njega tako značajan učinak“, kazala je Rathbun.

Loki je uistinu ogroman vulkan. Kada je aktivan, on osigurava 15 posto ukupnog toplinskog toka na Iji, mada je taj mjesec pokriven s oko 400 vulkana.

"Ne može se usporediti ni s čime na Zemlji. Da se nalazi na našem planetu, zauzeo bi prostor cijelog juga Kalifornije“, rekla je planetarna znanstvenica.

Misterij vulkana na Iji

No sve kraća razdoblja Lokijevih erupcija nisu jedini vulkanski misterij na ovom Jupiterovom mjesecu. Astrofizičarima također nije sasvim jasno zašto mjesec Ija ima najaktivnije vulkane u Sunčevom sustavu.

Studija iz 2015. pokušala je objasniti zbog čega se najaktivniji vulkani ne nalaze tamo gdje bi trebali biti. Dok su prethodni modeli sugerirali da bi se oni trebali nalaziti u najtoplijim zonama, u stvarnosti su oni smješteni istočnije od tog područja, piše Space.com.

Prema spomenutoj studiji, njihova pozicija bi se mogla objasniti postojanjem podzemnog oceana sastavljenog od mješavine rastopljenih i čvrstih stijena, a koji potiče vulkansku aktivnost. No istraživanje iz 2017. bacilo je sumnju na tu teoriju jer se u atmosferi Ije pojavljuju aurore koje ne bi tamo postojale da se ispod površine nalazi takav ocean.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara