Ovo je francuski starac koji je jučer pucao u muslimane pred džamijom

Ovo je francuski starac koji je jučer pucao u muslimane pred džamijom
Foto: EPA/Facebook

84-GODIŠNJI Claude Sinke uhićen je pod sumnjom da je upucao dvojicu muslimanskih vjernika kod džamije u francuskom gradu Bayonne. Prema pisanju svjetskih medija, Sinke je zapravo došao s namjerom da džamiju spali, ali su ga dvojica vjernika uhvatila na djelu, pa je onda počeo pucati po njima i ranio ih. Sinke je nakon toga pokušao zapaliti automobil u blizini džamije i pobjegao, no policija ga je ubrzo privela.

Teško su ranjeni 74-godišnjak i 78-godišnjak, koji su smješteni u bolnicu te se nalaze u stabilnom stanju. Jedan od ranjenih je upucan u grlo te se nalazi na odjelu intenzivne njege.

Kandidat Nacionalne fronte na izborima 2015.

Ovaj napad na džamiju i muslimanske vjernike potresao je Francusku, a burne reakcije izazvala je činjenica da je Sinke svojedobno bio kandidat ekstremno desne Nacionalne fronte na lokalnim izborima 2015.

O svemu se oglasila i Marine Le Pen, liderica Nacionalne fronte koja se u međuvremenu preimenovala u Stranku nacionalnog okupljanja, te izjavila da “napad ide protiv vrijednosti našeg pokreta”. Iz stranke su poručili da su Sinkeovi stavovi bili previše ekstremistički te da se zato razišao s pokretom Marine Le Pen.

Završio vojnu akademiju

Inače, Sinke je u mladosti završio vojnu akademiju, a na izborima na kojima se natjecao kao kandidat Nacionalne fronte dobio je 17 posto glasova u prvom krugu glasanja, što nije bilo dovoljno za ulazak u drugi krug.

Džamiju je pokušao zapaliti dok je u njoj bilo mnogo vjernika te je uspio aktivirati i malu eksplozivnu napravu na vratima džamije kad su ga iznenadila dvojica starijih vjernika, koje je onda brzo upucao. 

Uhićen je kod svoje kuće u selu Saint-Martin-de-Seignanx te se nije opirao policiji. Izvori bliski istrazi medijima su otkrili da Sinke ima veze sa zasad neimenovanim ekstremno desnim skupinama. 

Napad na džamiju u Bayonneu osudio je francuski predsjednik Emmanuel Macron, izjavivši da “Republika neće tolerirati mržnju”, te je obećao da će “zaštititi naše muslimanske građane”.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara