Ovo je zastava u Kolindinom spotu. Ilegalna je

Ovo je zastava u Kolindinom spotu. Ilegalna je
Screenshot: Facebook

PREDSJEDNICA i kandidatkinja za novi mandat objavila je na Facebooku snimku koja je, kako se čini, nastala sinoć.

"Od Prevlake do Vukovara sa svojim narodom!", naslovila je Kolinda video koji prikazuje njene simpatizere koji je radosno dočekuju na Grobniku, odakle je, kako je poručila, krenula u predizbornu kampanju.

"Krenuli smo! I to iz moga rodnoga kraja, baš kao i 2014., s vama i za vas, u pobjedu! Kao vaša predsjednica obišla sam svaki kutak Domovine, Domovinu ću obići i u ovoj utrci za drugi mandat časne dužnosti hrvatske predsjednice. 2014. je Hrvatska bila u ponoru, ranjena, na koljenima. Danas je naša Domovina bolje, pobijedili smo ono odvratno beznađe, a sada je na nama ostvariti ono što nam je suđeno, ono što dugujemo onima kojih više nema - blagostanje za svaku našu obitelj, za svakog našeg čovjeka!", napisala je Kolinda. 

U videu u oči upadaju dvije ogromne zastave, koje se u nekoliko navrata pojavljuju u kadru, a u jednom se kadru i posebno zumira jednu od njih.

Riječ je o hrvatskoj zastavi na kojoj je na vrhu napisano "Općina Jelenje", a lijevo i desno od grba su redom slike Ante Starčevića, Stjepana Radića, Franje Tuđmana i - Kolinde Grabar-Kitarović koja je jedina prikazana u boji. 

Ilegalne zastave

Dvije identične zastave bile su izvješene u dvorani u kojoj su Kolindu čekali simpatizeri, a Kolindi, odnosno njezinom timu, zastave su se očito dopale toliko da su ih u videu prikazali u krupnom planu.

Postoji, međutim, jedan problem, a on leži u tome što je riječ o ilegalnim zastavama. 

U Zakonu o grbu, zastavi i himni Republike Hrvatske te zastavi i lenti predsjednika Republike Hrvatske jasno stoji da je riječ o protuzakonitom korištenju zastave. 

"Grb, zastava i himna Republike Hrvatske mogu se rabiti u obliku, opisu i tekstu koji su utvrđeni Ustavom Republike Hrvatske i uređeni ovim zakonom. U grbu i na zastavi Republike Hrvatske ne može se ništa mijenjati. Iznimno, ako je statutom ili drugim propisom pravnih osoba predviđeno, dijelovi grba ili zastave Republike Hrvatske mogu se rabiti kao sastavni dio drugih amblema odnosno znakova, pod uvjetom da se time ne vrijeđa ugled i dostojanstvo Republike Hrvatske", stoji u Zakonu.

Stavila predsjedničku zastavu na tortu Bandiću

Kako je riječ o službenom skupu i to baš, kako je i sama naglasila, u njenom rodnom kraju i na početku udarne kampanje, a i zbog činjenice da je na zastave stavljen naglasak i u videu, teško da se može govoriti o tome da predsjednica i njezin tim s njima nisu bili upoznati. U konačnici, bile su postavljene dvije identične zastave koje Kolindu stavljaju, osim uz Tuđmana, i uz Radića i Starčevića.

No ovdje nije riječ o nepoštivanju nekakvog zakona koji govori o državnim simbolima, a u nazivu sadrži i termin "predsjednička lenta", nego o činjenici da se upravo Kolinda predstavlja kao netko tko do hrvatskih simbola itekako drži. 

Doduše njena vizija poštivanja tih simbola je i stavljanje predsjedničke zastave na tortu koju je poslala Bandiću. Na tortu je osim predsjedničke zastave stavila i njihovu zajedničku fotografiju i nekakve čudne figurice osa ili pčela. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara