MISTERIOZNA SMRT U VIROVITICI

Ovo nije prvi put da Ivici Kirinu nestaju naši milijuni pred nosom

Ovo nije prvi put da Ivici Kirinu nestaju naši milijuni pred nosom
Foto: FaH

"NITKO nije primijetio nestanak gotovo 17 milijuna kuna iz gradske blagajne", rekao je gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin govoreći o nedavnom slučaju misteriozne smrti Siniše Palma, pročelnika za financije i gospodarstvo. No Kirinova obrana, prema kojoj je u slučaju Palm i nestanka novca zapravo kriv "sustav", a ne on, ista je kao i ona koju Kirin ponavlja na sudovima još od 2014. godine, kada je počelo suđenje za krak afere Fimi Media u kojem mu se odvojeno sudi za nestanak 7,3 milijuna kuna iz Ministarstva unutarnjih poslova.

Naime, i tada je Kirin naglašavao kako on jest bio ministar unutarnjih poslova, no da "ministarstvo ne ovisi o jednom čovjeku". Kriv je sustav, ponavlja Kirin na sudovima već pet godina. Sada je dobro naučenu tezu o tome da nitko nije mogao primijetiti nestanak milijuna iz gradske blagajne, prebacio na svoju novu, daleko mračniju aferu. No, krenimo redom.

Oštetio proračun za 7,3 milijuna kuna, a sudi mu se pet godina

"Proračun Republike Hrvatske oštećen je za iznos od 7.344.494,18 kuna", stajalo je u optužnici USKOK-a protiv Kirina koja je potvrđena u listopadu 2013. godine. Naime, USKOK je tada podigao optužnicu zbog počinjenja kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti dok je Kirin bio ministar unutarnjih poslova. USKOK tvrdi da je Kirin dvije godine, od 2006. do 2008., kao ministar unutarnjih poslova u Zagrebu, a na traženje Mladena Barišića, stručnim službama Ministarstva unutarnjih poslova naložio da se poslovi promidžbene kampanje u sklopu Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa RH ugovore s društvom Fimi Media.

Kirinu se tako sudi da je pri tom inzistiranju na ugovorima s Fimi Medijom znao da se tako prikuplja novac za financiranje HDZ-a.

A kako je to Kirin radio? Tražio je da se posao sklopi izravnom nagodbom, a prvi posao od 1,1 milijuna kuna je isplaćen u cijelosti iako nisu bili ispunjeni svi uvjeti iz ugovora. No ni to nije bilo dosta.

Ovako je "radio" Kirin

Tako je Kirin 2006. godine donio odluku o poništenju javnog nadmetanja za provedbu pet promidžbenih kampanja, iako je 17 trgovačkih društava već bilo preuzelo dokumentaciju, odredivši pri tome da će se postupak nabave provesti izravnim ugovaranjem. Kirin je dao nalog da se ponuda Fimi Medije ne ocjenjuje, već da se bezuvjetno prihvati unatoč mišljenju stručnog povjerenstva iz veljače 2007. godine da ponudu treba usporediti s važećim cjenicima radijskog i TV emitiranja, kao i razmotriti mogućnost izravnog pregovaranja s TV kućama. Svjesno je prešućena činjenica da je Ministarstvo u izravnim pregovorima s TV kućama moglo dogovoriti znatno niže cijene od onih koje im nudi Fimi Media.

"Nakon što su u proračunu za 2007. godinu povećana sredstva za promidžbene kampanje, Kirin je 24. travnja 2007. donio odluku o prihvaćanju ponude društva Fimi Media na temelju koje je potpisan ugovor o pisanju scenarija, snimanju i emitiranju radijskih i televizijskih promidžbenih poruka, a za što je Ministarstvo društvu Fimi Media isplatilo iznos od 16.123.974,96 kuna", stajalo je u optužnici.

"Ne ovisi ministarstvo samo o jednom čovjeku"

U ožujku 2014. godine Kirin je rekao da - "nije kriv". Naime, Kirinova obrana je tvrdila da se ne može sve pripisati Kirinu jer su postojala i druga tijela u MUP-u.

"Da sve ovisi o jednom čovjeku, onda bi u ministarstvu bio samo ministar", tvrdila je Kirinova obrana. U travnju 2014. godine obrana je tvrdila kako na određenom dijelu dokumentacije stoji Kirinov potpis, no da on tu dokumentaciju nikad nije potpisao.

"Prigovaramo autentičnosti dokumentacije i tražimo da se pribavi originalna dokumentacija jer ćemo za određene dokumente tražiti i provođenje vještačenja", stajalo je u zahtjevu obrane. Kirin se od početka brani kako je zapravo Fimi Media pogreška sustava, a ne njega kao pojedinca. Suđenje koje je počelo još 2014. godine, traje i danas, a posljednje ročište održano je početkom ovog mjeseca. Kirin tvrdi da do sada na sudu još nije iznio svoju obranu.

Danas, u slučaju Palm, Kirin odgovornost za nestanak više od 17 milijuna kuna odbacuje od sebe. HDZ, kao ni u slučaju Fimi Media, a ni u slučaju nestanka milijuna iz gradske blagajne, nema poseban komentar na svog člana.

"Upoznat sam sa svim što smatram da je relevantno, ali s obzirom na to da traju službene radnje, istrage nakon smrti pročelnika, nije na meni u ovom trenutku da komentiram tu temu. U svakom slučaju, vrlo vjerojatno ćete svi skupa vrlo brzo saznati o čemu je riječ'', rekao je Plenković o gradonačelniku Kirinu.

Misteriozan slučaj Siniše Palma

Gradsko vijeće Virovitice o nestalom novcu iz gradskog proračuna i samoubojstvu pročelnika raspravljat će sutra.

Podsjetimo, Palm je nestao 31. svibnja, a pronađen je mrtav 3. lipnja. Županijsko državno odvjetništvo u Bjelovaru izvijestilo je da se radi o samoubojstvu te da nije bilo potrebno izvršiti obdukciju, što je među stručnjacima izazvalo niz prijepora.

Nekoliko sati prije službene vijesti o smrti pročelnika gradonačelnik Ivica Kirin izvijestio je javnost o "počinjenju kaznenog djela na štetu gradskog proračuna". Podnio je kaznenu prijavu Policijskoj upravi virovitičko-podravskoj, a Palma razriješio te pokrenuo postupak njegova udaljenja iz službe.

O slučaju nije želio javno govoriti, ali je, pritisnut novinarskim pitanjima, ipak objavio da je gradskom proračunu tijekom više godina nanesena milijunska šteta, a pročelnika Palma optužio da je bio ovisnik o kockanju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara