Ovo su političari zaraženi koronavirusom, neki su i umrli

Ovo su političari zaraženi koronavirusom, neki su i umrli
Foto: EPA

EPIDEMIJA koronavirusa koja se širi svijetom ne diskriminira po nacionalnoj, vjerskoj ili spolnoj osnovi - iako izgleda da žene pogađa nešto slabije od muškaraca - pa tako ne zaobilazi ni političare. 

Neki od njih su se preventivno stavili u samoizolaciju dok ne budu sigurni jesu li zaraženi ili ne, neki su potvrdili da su zaraženi, a neki su u međuvremenu i preminuli od novog koronavirusa.

Zamjeniku iranskog ministra zdravstva Iradžu Harirčiju tako je dijagnosticira zaraza Covid-19 nakon što je kašljao na press-konferenciji 24. veljače o epidemiji u toj zemlji. 

Četvero iranskih političara umrlo, 23 zaraženo

A Hosein Šeikoleslam, savjetnik ministra vanjskih poslova Džavada Zarifa i bivši veleposlanik u Siriji, podlegao je zarazi 5. ožujka. 

U međuvremenu su, kako javlja ruski RT, čak 23 iranska parlamentarna zastupnika potvrđeno zaražena, a četvero je umrlo: uz Šeikoleslama, preminuo je i član savjetodavnog vijeća ajatolaha Alija Hamneija, vrhovnog vođe Irana, kao i jedan zastupnik i jedna zastupnica iranskog Madžlisa, Fatemeh Rahbar.

Šef Europskog parlamenta Sassoli u samoizolaciji, sjednica EU parlamenta skraćena

Šef Europskog parlamenta, Talijan David Sassoli, stavio se u samoizolaciju jer je proteklog vikenda boravio u Italiji, koja je najteže pogođena koronavirusom.

"Budući da sam prošli vikend bio u Italiji, odlučio sam, isključivo preventivno, slijediti upute i obnašati svoju dužnost predsjednika od kuće u Bruxellesu u sljedećih 14 dana u skladu sa zdravstvenim protokolom", kaže se u priopćenju koje je objavio Sassoli.

Zanimljivo, Sassoli je u ponedjeljak popodne otvorio plenarnu sjednicu Europskog parlamenta.

Plenarna sjednica Europskog parlamenta, koja je ovoga tjedna premještena iz Strasbourga u Bruxelles zbog epidemije koronavirusa, skraćena je na samo jedan dan, a dnevni red reduciran je na samo tri teme.

U međuvremenu je, nakon jedne osobe zaražene u Europskoj obrambenoj agenciji, potvrđen još jedan slučaj koronavirusa u zgradi Vijeća Europske unije, u kojoj se održavaju ministarski sastanci.

Francuski ministar kulture Franck Riester objavio je na Twitteru u ponedjeljak, 10. ožujka, da je i sam zaražen koronavirusom. 

Riester je prošli tjedan proveo nekoliko dana u Nacionalnoj skupštini, gdje je potvrđeno nekoliko slučajeva zaraze. Službe premijera su navele da za "ministre vrijede ista pravila kao i za sve Francuze". "I za vladu vrijede pravila opreza", objavio je njegov Ured.

Pet zastupnika i dva člana osoblja Nacionalne skupštine zaraženi su koronavirusom, od kojih dvojica zastupnika koji su sudjelovali na sastancima Povjerenstva za kulturna pitanja. 

U Italiji zaraženi gradonačelnik, guverneri, regionalni ministri...

Italija je posebno teško pogođena epidemijom, a talijanski gradonačelnik Pietro Mazzochi, koji vodi gradić Borgonovo Val Tidone u okolici PIacenze, potvrdio je da je zaražen još 27. veljače. 

Lombardski regionalni guverner Attilio Fontana, jedan od dužnosnika koji su najčešće izvještavali javnost o krizi, stavio se u samoizolaciju nakon što se utvrdilo da vijećnik za gospodarski razvoj u tom području ima pozitivan test na virus.

Ministar zdravlja pokrajine Emilia-Romagna Rafaelle Donini i ministrica za teritorije Barbara Lori također su potvrdili da su pozitivni na Covid-19 4. ožujka. 

A 7. ožujka je i Nicola Zingaretti, guverner pokrajine Lazio i vođa Demokratske stranke, koja je u trenutnoj vladajućoj koaliciji, potvrdio da je zaražen i da će biti u samoizolaciji.

 "Liječnici su mi rekli da sam pozitivan na Covid-19. Dobro sam, ali morat ću ostati kod kuće sljedećih nekoliko dana. Odatle ću nastaviti pratiti posao koji treba obaviti. Hrabrost svima i vidimo se uskoro!" rekao je Zingaretti u videu koji je snimio.

Koronavirus je pogodio i španjolski parlament, gdje je dijagnosticiran Javieru Ortegi Smithu, glavnom tajniku krajnje desne i antiimigrantske stranke Vox. On se, nakon potvrde da je zaražen, ispričao što je prije toga održao stranački skup na kojem je prisustvovalo 9000 pristaša te je zatražio zatvaranje donjeg doma parlamenta. 

U SAD-u se petero kongresnika stavilo u samoizolaciju, ali ne i Trump

A u SAD-u su četvorica kongresnika priopćila da se stavljaju u samoizolaciju nakon što su saznali da su bili u kontaktu sa zaraženom osobom na Konzervativnoj konferenciji za političku akciju (CPAC) prošlog mjeseca. Svi su iz vladajuće Republikanske stranke: Paul Gosar, Doug Collins, Matt Gaetz i Mark Meadows. 

Zanimljivo, ni predsjednik Donald Trump ni potpredsjednik Mike Pence nisu se stavili u samoizolaciju niti se testirali, iako su nazočili i govorili na dotičnoj konferenciji. 

"Predsjednik nije obavio test na Covid-19 jer nije imao dulji bliski kontakt s bilo kojim potvrđenim pacijentom oboljelim od Covida-19 niti je imao bilo kakve simptome. Predsjednik Trump izvrsnog je zdravlja, a njegovi liječnici pomno ga prate", rekla je glasnogovornica Stephanie Grisham.

Demokratska kongresnica Julia Brownley također se samoizolirala nakon što se susrela s osobom koja je bila zaražena u Washingtonu. 

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara