Ovo su uvjeti za vladine potpore za lipanj

Ovo su uvjeti za vladine potpore za lipanj
Foto: Damir Spehar/PIXSELL

HRVATSKI zavod za zapošljavanje (HZZ) objavio je na svojoj stranici mjere.hr uvjete za vladine potpore za očuvanje radnih mjesta za lipanj.

Dopunjen je i dokument s pravilima za ostvarivanje potpore za svibanj. Evo što je novo i što se mijenja.

Tko sve ostvaruje pravo na potpore za lipanj?

Potpora za lipanj iznosit će 4.000,00 kn po radniku koji radi u punom radnom vremenu, odnosno srazmjerni dio po radniku prema broju sati rada u nepunom radnom vremenu. 

Zahtjeve će HZZ zaprimati u razdoblju od 8. lipnja do 30. lipnja 2020. godine. Potporu mogu ostvariti poslodavci iz sljedećih sektora:

 • Poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo – samo biljna i stočarska proizvodnja, lovstvo i uslužne djelatnosti povezane s njima i ribarstvo
 • Prijevoz i skladištenje – prvenstveno prijevoz putnika (željeznicom, kopnom, zrakom i vodom)
 • Djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane i pića
 • Administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti – samo djelatnosti iznajmljivanja i davanja u zakup (leasing) i putničke agencije, organizatori putovanja (turoperatori) i ostale rezervacijske usluge te djelatnosti povezane s njima
 • Umjetnost, zabava i rekreacija samo kreativne, umjetničke i zabavne djelatnosti, zabavne i rekreacijske djelatnosti i proizvodnja i prikazivanje filmova i video filmova, djelatnosti snimanja zvučnih zapisa i izdavanja glazbenih zapisa te distribucija istih
 • Ostale uslužne djelatnosti – samo popravak računala i predmeta za osobnu uporabu i kućanstvo i ostale osobne uslužne djelatnosti
 • Organizatori kulturnih, poslovnih i sportskih događanja, organizatori sajmova i vjenčanja, te prateće djelatnosti poput tvrtki za najam opreme, audio i video snimanje, prodaju ulaznica, najam dvorana te ostale tvrtke koje većinu svojih prihoda ostvaruju od događanja i javnih okupljanja
 • Prihvatljivi poslodavci: trgovačka društva, obrti, OPG i fizičke osobe koje obavljaju samostalnu djelatnost.

Koji su kriteriji za potporu za lipanj?

Kriteriji za vladinu potporu u lipnju su sljedeći:

 • Poslodavac koji želi koristiti potporu treba dokazati da je u svibnju 2020. godine imao pad prihoda za najmanje 50% u odnosu na svibanj 2019. godine i to temeljem predaje predanih PDV obrasca za 05/2020 i 05/2019 Poreznoj Upravi.
 • Ako poslodavac posluje kraće od 1 godine treba dokazati pad prometa za najmanje 50% u svibnju 2020. godine u odnosu na veljaču 2020. godine temeljem predanih PDV obrazaca za 05/2020 i 02/2020 Poreznoj Upravi.
 • Za postojeće poslodavce koji su ostvarili pravo na potporu za 50 i više radnika za svibanj su dopunjeni kriteriji. Prema dopunama postrožili su se uvjeti za dobivanje potpore za svibanj, te se poslodavcu koji je za svibanj tražio potporu za 50 i više radnika nameće obveza vraćanja potpore, ako od trenutka dobivanja potpore pa zaključno s 31. prosincem 2021. godine isplati dividendu ili udjel u dobiti ili druge istovjetne primitke koji se smatraju raspodjelom dobiti bilo kojega poreznog razdoblja.

Cijeli dokument pročitajte ispod.

Potpora-za-očuvanje-radnih-... by Index.hr on Scribd

Izmijenjeni uvjeti za stjecanje potpora za svibanj
 

Hrvatski zavod za javno zdravstvo jučer je izmijenio uvjete i načine korištenja sredstava za provođenje mjera aktivne politike zapošljavanja u 2020. godini, a najznačajnija je izmjena da će poslodavac morati vratiti potporu ako isplati do kraja 2021. dividendu ili udjel u dobiti, priopćeno je u petak iz HZZ-a.

Iz HZZ-a pritom objašnjavaju da prihvatljivi razlozi za korištenje potpore za svibanj nisu:

 • otkazivanje rezervacija, eventa, kongresa, seminara, ugovornih poslova i narudžbi,
 • nemogućnost isporuke gotovih proizvoda ili ugovorenih i plaćenih sirovina, repromaterijala, strojeva, alata 
 • nemogućnost novih narudžbi sirovina, repromaterijala, alata i strojeva neophodnih za rad.

Iznimno su ti razlozi za korištenje potpore prihvatljivi samo za one poslodavce koji su podnijeli zahtjev za svibanj zaključno s danom donošenja izmjene kriterija od strane Upravnog vijeća HZZ-a.

Nadalje, poslodavci koji zapošljavaju više od 50 radnika, a postojeći su korisnici potpore prije isplate potpore za svibanj trebaju dokazati da su u svibnju 2020. godine imali pad prihoda za najmanje 20 posto u odnosu na svibanj 2019. Za poslodavce koji zapošljavaju do 50 radnika kriteriji se ne mijenjaju.

Izmjene se odnose i na obveze poslodavaca i Zavoda, pa će tako poslodavac koji je tražio potporu za više od 50 radnika morati vratiti potporu ako od trenutka dobivanja potpore pa do zaključno 31. prosinca 2021. godine isplati dividendu ili udjel u dobiti ili druge istovjetne primitke koji se smatraju raspodjelom dobiti bilo kojega poreznog razdoblja ili ako vlastite dionice odnosno vlastite poslovne udjele dodijeli članovima uprave i sl.

Potpore će morati vratiti i u slučaju dodjeljivanja prava na opcijsku kupnju dionica ili bilo koje drugo pravo koje se temelji na vrijednosti vlastitih dionica kao i na isplatama bonusa za postignute rezultate, nagrada za radne rezultate iznad neoporezivog iznosa propisanog propisima kojima se uređuje oporezivanje dohotka i ostale slične primitke koji se oporezuju kao dohodak od nesamostalnog rada ili drugi dohodak.

Ako poslodavac stekne vlastite dionice odnosno vlastite poslovne udjele, Zavod će s druge strane imati obvezu prije isplate potpore provjeriti pad prihoda od najmanje 20 posto temeljem PDV obrasca ili drugih zakonskih dokumenata.

Mijenja se i rok za isplate potpore, koji će biti do 15. u mjesecu za prethodni mjesec, a najkasnije po dostavi PDV obrasca ili drugih zakonskih dokumenata.

Popis-izmjena-SVIBANJ (1) by Index.hr on Scribd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara