Ovog tjedna su u poplavama stradali deseci kuća. Evo kako se osigurati

Ovog tjedna su u poplavama stradali deseci kuća. Evo kako se osigurati
Foto: PR

SVIBANJ je u kontinentalnoj Hrvatskoj donio ozbiljne vremenske nepogode. Nakon što je početkom tjedna jedna od najgorih oluja u posljednjih desetak godina u Zagrebu čupala drveće iz korijena, rušila krovove i razbacivala štandove, središnja Hrvatska već se danima bori s poplavama koje prijete kućama i drugoj imovini.

Stanje u Karlovcu, koji je prvi bio ugrožen, smirilo se u noći s utorka na srijedu. U utorak u 14 sati, podsjetimo, rijeka Mrežnica dosegla je rekordni vodostaj od 342 centimetra, što je dva centimetra više od prijašnjeg rekorda, izmjerenog prije 60 godina. Rijeka Korana u utorak je u ponoć dosegnula 799 centimetara, ali je, na sreću, u satima koji su uslijedili njezin vodostaj naglo pao.

Iako se stanje u okolici Karlovca do srijede ujutro uglavnom stabiliziralo, u jednom je trenutku situacija bila toliko ozbiljna da su pripadnici Gorske službe spašavanja morali evakuirati osobu koja je ostala zaglavljena u vozilu na potopljenoj prometnici. Na području Karlovca, uz sve napore službi, sredinom tjedna poplavljeno je dvadesetak kuća, a gradonačelnik Karlovca izjavio je da je tijekom utorka podijeljeno 18.000 vreća pijeska kako bi se spriječila daljnja šteta.

U srijedu ujutro žarište krize preselilo se na područje Hrvatske Kostajnice i Jasenovca. Rijeka Una kod Hrvatske Kostajnice rasla je i u devet sati ujutro u srijedu, kada je izmjeren vodostaj od 464 centimetra. U isto vrijeme rastao je i vodostaj Save u Jasenovcu, koji je dosegnuo 800 centimetara. Iz stožera civilne zaštite rečeno je da se radi na zaštiti kuća, da je voda ušla u najnižu od njih u Ulici Ante Starčevića u Kostajnici te u podrume još dviju kuća, odakle se ispumpavala.

Od  nepredvidivih vremenskih nepogoda poput ovih, poplava, požara, potresa i oluja ili pak provalnih krađa, svoju imovinu možete osigurati u Croatia osiguranju. Policom je moguće osigurati građevinski dio i stvari u kućanstvu. Ugovaranjem kompleta, osim što stječete potpunu zaštitu, ostvarujete i pravo na dodatni popust na premiju osiguranja.

Sve informacije o polici osiguranja Croatia Imovina možete saznati na besplatnom telefonu 0800 1884 te ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;