Sve više građana ima negativno mišljenje o Europskoj uniji

Sve više građana ima negativno mišljenje o Europskoj uniji

Foto: europa.eu

OBJAVLJENO je Izvješće o prvim rezultatima Standardnog jesenskog Eurobarometra za 2015., a koje sadržava pregled stavova Europljana prema EU-u, njegovim institucijama i politikama te glavne izvore zabrinutosti građana i njihova poimanja gospodarske situacije. Ispitivanje je provedeno od 7. do 17. studenoga 2015. u 34 zemlje i teritorija u vremenu obilježenom migracijskom krizom.

Ukupna slika o Europskoj uniji

Dok je javno mišljenje građana o Europskoj uniji u proljeće 2015. bilo uglavnom bilo pozitivno, prema novom ispitivanju javni stavovi  prema Europskoj uniji su uglavnom neutralni, a bilježi se i porast postotka Europljana koji imaju negativnu predodžbu o Europskoj uniji. Na nacionalnoj razini, pozitivnu sliku o Europskoj uniji ima 11 zemalja; u Hrvatskoj o Europskoj uniji 51 % ispitanika ima pozitivno mišljenje, što svrstava Hrvatsku među 5 zemalja koje bilježe najveći postotak u pozitivnim stavovima prema Europskoj uniji. Pozitivna  percepcija se izgubila u 24 zemlje uključujući i Njemačku gdje samo 34% ispitanika ima pozitivnu percepciju što je pad od 11 postotnih poena.

Iako se prema najnovijem Eurobarometru povjerenje u institucije Europske unije smanjilo, ono je još uvijek nešto više u odnosu na nacionalne institucije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imigracija se smatra glavnim izazovom za EU

U 27 zemalja Europske unije, imigracija se smatra glavnim izazovom Europske unije, a slijede je terorizam i gospodarska situacija te nezaposlenost.

Dok se imigracija smatra glavnim izazovom na razini Europske unije, na nacionalnim razinama, imigracija se navodi kao najveći izazov u 12 zemlja jednako kao i nezaposlenost. U Hrvatskoj, nezaposlenost kao glavni problem vidi 61% Hrvata.

Očekivanja za gospodarstvo se popravljaju postoji velika razlika u percepciji među državama članicama, a potpora euru i dalje stabilna ali bez rasta.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara