Pahor: Ako je Hrvatima dobar Rehnov prijedlog, ne znači da je on loš za Sloveniju

Pahor: Ako je Hrvatima dobar Rehnov prijedlog, ne znači da je on loš za Sloveniju

EUROPSKI povjerenik za proširenje Ollie Rehn danas ima razloga za zadovoljstvo, što je i potvrdio njegov ured u Bruxellesu kada je kasno popodne i formalno primio potvrdni odgovor Hrvatske na njegov prijedlog rješavanja graničnog sukoba sa Slovenijom.

Rehn zadovoljno čeka Slovence

Kako se saznaje, Rehn je pozdravio pozitivni odgovor Hrvatske, no bit će potpuno zadovoljan tek kada na njegovu adresu dođe i pozitivan odgovor iz Ljubljane. Naime, u slovenskim medijima ponavlja se teza kako Slovenija neće prihvatiti Rehnov plan, bez prihvaćanja njihovih primjedbi na prijedlog sporazuma. To u konačnici znači i kako neće prihvatiti da se deblokiraju hrvatski pregovori za ulazak u Europsku uniju.

Podsjetimo kako je jutros Sabor prihvatio nacrt Sporazuma o rješavanju graničnog spora sa Slovenijom. Odlukom Sabora, Vlada je dobila zeleno svjetlo da parafira prijedlog povjerenika Rehna.

Pahor: Komentiranje hrvatske odluke, zadiranje je politiku druge zemlje

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slovenski mediji danas su prenijeli posebno priopćenje Rehna u kojem se potvrđuje kako su Hrvati danas i formalno predali pozitivan odgovor te kako je Europski povjerenik za proširenje iznimno zadovoljan, no danas je bilo teško od slovenskih političara izvući pravi komentar na slijed događaja u Zagrebu ali i Bruxellesu.

Premijer Borut Pahor suzdržao se danas od komentara, naglasivši kako je hrvatsko "Da" u Saboru na prijedlog Ollie Rehna unutarnje pitanje susjedne zemlje u koje se on neće miješati. No, naglasio je kako su u Sloveniji pod utjecajem hrvatskog javnog mijenja koje je zadovoljno Rehnovim rješenjem problema

Bit će nezadovoljnih

"Ako su Hrvati zadovoljni rješenjem odmah se u Sloveniji počne pričati kako to sigurno nije dobro za nas", primijetio je Pahor koji danas nije otkrivao detalje o tome kakav će biti slovenski odgovor. Jedino što je rekao bilo je kako ne očekuje parlamentarni konsenzus po tom pitanju.

M.M.
Foto: Igor Zaplatil (Cropix)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara