Pahor rekao strankama da se dogovore oko sastavljanja vlade

Pahor rekao strankama da se dogovore oko sastavljanja vlade
Screenshot: YouTube

SLOVENSKI predsjednik Borut Pahor izjavio je da neće čekati krajnje rokove za predlaganje mandatara za sastav nove vlade i pozvao je stranke u novom sazivu parlamenta na suradnju kako bi se nova vlada formirala i osigurala politička stabilnost.

"Sigurnost naše države, naše blagostanje i ugled ovise o sposobnosti i spremnosti na suradnju", kazao je Pahor u uvodu konstituirajuće sjednice novog parlamenta u koji su birači na izborima 3. lipnja izabrali 90 zastupnika iz čak devet stranaka što otežava dogovor o novoj vladajućoj koaliciji.

"Imamo međusobno različite poglede kao i oni koji su nas izabrali, a razlike moramo poštovati, ali se i usklađivati i surađivati jer je to bitno za jačanje povjerenja u demokraciju, državu i politiku", kazao je Pahor.

Slovenija možda cijelo ljeto neće imati vladu

Slovenski predsjednik objavio je da neće čekati konačni rok od 30 dana za predlaganje mandatara za sastav nove vlade, ali je ocijenio da bi zbog velikog broja stranaka i političkih opcija vlada mogla biti sastavljena tek krajem kolovoza.

Prema slovenskom sustavu, parlament najprije natpolovičnom većinom i tajnim glasanjem bira mandatara, a nakon toga istu većinu mora dobiti i cijela predložena vlada.

Pahor je rekao da će se za mandatara odlučiti nakon skorašnjih konzultacija s političkim strankama.

Kandidati za mandatara su Janez Janša čija je Slovenska demokratska stranka (SDS) na izborima osvojila 26 mjesta u Državnom zboru, a ako Janša ne uspije sastaviti novu koaliciju, kao drugi potencijalni mandatar priliku će dobiti Marjan Šarec koji je Listom Marjana Šarca (LMŠ) u novom parlamentu dobio 13 zastupničkih mjesta, a podržavaju ga i stranke ljevice.

Parlament bi u subotu trebao glasati o predsjedniku novog parlamenta, a Šarec je najavio da će predložiti Mateja Tonina, predsjednika demokršćanske stranke Nova Slovenija (BSI), što bi otvorilo prostor prema formiranju mješovite desno-lijeve koalicije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara