Pahor se sastao s Kolindom pa otišao Junckeru, prigovorio mu je zbog arbitraže

Pahor se sastao s Kolindom pa otišao Junckeru, prigovorio mu je zbog arbitraže
Foto: FAH

HRVATSKA predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i slovenski šef države Borut Pahor sastali su se danas u Bukureštu i razgovarali o problemima vezanima za arbitražni spor o čijem rješenju dvije zemlje i dalje imaju suprotstavljena stajališta. Pahor je o tome odvojeno razgovarao i s predsjednikom Europske komisije. 

Pahor je s predsjednikom EK Jean-Claudeom Junckerom razgovarao zbog pisanja njemačkog lista Der Spiegel koji je tijekom vikenda prenio da je pravna služba Europske komisije u dokumentu od 18. svibnja ocijenila da je arbitražna odluka obvezujuća, ali se Juncker bez obzira na to nije želio uključiti u rješavanje sukoba oko pomorske granice između Slovenije i Hrvatske. 

Pahor je kasnije kazao da "sve tri strane" i dalje ustraju u svojim stajalištima, kaže se u priopćenju iz njegova ureda. 

Hrvatska vlada objavila je prije tri dana kako smatra da je Komisija ispravno odlučila ne miješati se u bilateralni granični spor Hrvatske i Slovenije

Pahor je i Junckeru i hrvatskoj predsjednici prenio da je dijalog "jedini put kojim se do implementacije arbitražne presude može doći na miran način", kaže se u priopćenju iz Ljubljane.

Prema priopćenju iz Pahorova ureda, on smatra da je objava u Spiegelu svakako važna i osnažila je stajalište Slovenije i slovensko inzistiranje na tome da se odluke sudova trebaju poštovati.

"To daje u ruke novi instrument Sloveniji u nastojanju da zadrži brojne saveznike koji tvrde da odluku arbitražnog vijeća u cijelosti treba ispoštovati", kaže Pahor.

Sastanak Grabar-Kitarović i Pahora potvrdio je i izvor iz predsjedničina ureda. 

"S obzirom na to da oni nemaju izvršne ovlasti po tom pitanju, oni podupiru napore vlada da u dijalogu riješe to pitanje", rekao je izvor iz ureda hrvatske predsjednice, referirajući se na razgovore Grabar-Kitarović i Pahora.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara