Paisley: DUP neće nikad pristati na podjelu vlasti sa Sinn Feinom

PREDSJEDNIK sjevernoirske Demokratske unionističke stranke (DUP) Ian Paisley u utorak je, napuštajući nakon razgovora ured britanskog premijera Tonya Blaira, izjavio kako njegova stranka neće nikad pristati na podjelu vlasti s političkim ogrankom IRAe, Sinn Feinom. L

"Ni pod kojim uvjetima ne želimo sjediti u vladi sjeverne Irske s predstavnicima lojalista (protestanata) i nacionalista (katolika) koji su okrenuti protiv demokracije", rekao je Paisley.

Tako radikalno Paisleyevo stajalište nije dobar znak za novu seriju mirovnih pregovora što su ih pokrenuli London i Dublin. Tony Blair i njegov irski kolega Bertie Ahern u srijedu bi se u Downing Streetu trebali sastati s čelnicima sjevernoirskih stranaka, uz izuzetak čelnika Demokratske unionističke stranke Iana Paisleya koji je s Blairom želio razgovarati nasamo.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svoj današnji sastanak s britanskim premijerom, prvi nakon sjevernoirskih izbora odražnih 26. studenoga, Paisley je ocijenio "iznimno korisnim", no dodao je kako smatra da je Sinn Fein i dalje "usko povezan s nasiljem što ga provodi IRA".

(Hina) mh vk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara