Pakistan će održati parlamentarne izbore 25. srpnja

Pakistan će održati parlamentarne izbore 25. srpnja
Predsjednik Pakistana YouTube

PAKISTAN će održati opće izbore 25. srpnja, što bi trebao biti drugi zaredom demokratski prijenos vlasti u zemlji kojom je desetljećima vladala vojna hunta, objavili su mediji u subotu kasno navečer. 

Predsjednik Mamnoon Hussain odobrio je datum izbora za nacionalni parlament i četiri pokrajinske skupštine na koje je pozvano 105 milijuna pakistanskih birača.

Sadašnjoj vladi mandat istječe u četvrtak i nije objavljeno tko će voditi prijelaznu vladu i nadzirati izbore. Pakistanski ustav omogućuje premijeru i oporbenom čelniku da izrade smjernice za izbore i izaberu prijelaznog vođu do izbora. 

Nuklearna sila s 224 milijuna stanovnika muslimanske vjeroispovijesti desetljećima je pokušavala postići stabilnost, no 15. put u svojih 70 godina, u kojih je gotovo polovicu upravljala vojna hunta, ta država nije uspjela doživjeti da premijer odradi cijeli petogodišnji mandat. 

Politička povijest te zemlje obilježena je čestim udarima, ubojstvima i svrgavanjem lidera bilo vojnim udarima ili sudskim putem.

Bivši premijer Nawaz Sharif lani je postao zadnji u nizu vođa koji je smijenjen odlukom Vrhovnog suda zbog optužbi za korupciju, no vlada koju je sastavila njegova stranka PMLN nastavila je raditi pod novim premijerom.

Neisgurnost je u Pakistanu ipak popustila. Prema studiji CRSS-a, pakistanskog istraživačkog centra, broj osoba koje su ubili ekstremisti iz političkog razloga ili zbog veza s kriminalom pao je za 70 posto u zadnje dvije godine, na 2057 nasilne smrti lani u odnosu na 6574 u 2015., piše agencija AFP.

Teška energetska kriza s kroničnim nestašicama struje uglavnom je ublažena. Nedavno je otvoren novi međunarodni aerodrom i sagrađene su nove ceste.

Na srpanjskim izborima Sharifova Pakistanska muslimanska liga imat će snažnog protivnika u stranci Tehreek-e-Insaaf (Pokret za pravdu u Pakistanu, PTI) koju vodi Imran Khan. Nakon godina u oporbi taj bivši igrač kriketa tvrdi da želi zemlju osloboditi puzajuće korupcije i obećava ulagati u obrazovanje i zdravstvo.

Imran Khan uživa veliku podršku mladih ljudi i srednje klase, no PMLN je i dalje najpopularniji u Pendjabu, najnaseljenijoj pokrajini Paklistana koja se smatra presudnom za konačni ishod nacionalnih izbora. 

Osim toga, PMLN je nedavno imao niz uspjeha na djelomičnim izborima čime je pokazao da je još snažan kandidat za pobjedu, piše agencija AFP.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara