Pakrac: HKDU o izvješću HHO-a

NEDAVNO izvješće Hrvatskoga helsinškog odbora o vojnoredarstvenoj akciji "Bljesak" bilo je tema današnje konferencije za tisak koju je HKDU održao u Pakracu.

Dopredsjednik HKDU-a Miroslav Ivančić naglasio je kako je "neistina da su se prije Bljeska dogovorili hrvatsko i srpsko vodstvo".

Tu tvrdnju Ivančić je potkrijepio činjenicom da su odmetnuti Srbi, granatirajući bolnice, škole, kuće, tvornice u Pakracu i Lipiku te glavni grad Zagreb, pružili snažan otpor ubivši mnoge civile "o čemu HHO ne govori u izvješću".

Ivančić je naveo da su hrvatske vlasti pozivale pobunjene Srbe da ostanu u Hrvatskoj, da su im odmah izdali osobne isprave, opskrbili ih hranom, dali novčanu pomoć, a već nakon deset dana stigle su i prve mirovine, te da su i tih dana u Pakracu i Lipiku boravili predstavnici hrvatske vlasti pozivajući Srbe da ostanu.

Stoga, rekao je Ivančić, ne možemo prihvatiti izneseno u izvješću HHO-a da je u "Bljesku" počinjeno etničko čišćenje Srba. Naprotiv, naglasio je Ivančić, i predstavnici međunarodnih udruga svojim izjavama potvrdili su da su hrvatske vlasti učinile sve da Srbi ostanu u zapadnoj Slavoniji.

Komentirajući tvrdnje HHO-a da su u akciji hrvatski vojnici ubili 83 civila, Ivančić je upitao HHO jesu li i pripadnici tzv. 51. krajiške brigade 18. zapadnoslavonskog korpusa svi zarobljeni u civilnoj odjeći civili i je li HHO u broj poginulih civila uvrstio i one koje su pobunjeni Srbi bježeći vlastitim tenkovima pregazili kod Nove Varoši.

Pozvavši HHO da obradi okupatorske zločine u Pakracu, Lipiku i na Bučju i tako dokaže svoje dobre namjere, Ivančić je na kraju konferencije upitao zašto se vrlo često pojavljuje scenarij da prvo jedne podatke iznese "srpski Veritas" Save Štrbca, pa onda slično HHO, a nakon toga Haag podiže optužnicu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara