Pala nagodba: Osuđeni prevaranti koji su reketarili Josipa Protegu

Pala nagodba: Osuđeni prevaranti koji su reketarili Josipa Protegu

Foto: Seebiz

ZAGREBAČKI Županijski sud presudio je skupini Ivice Hudurovića koja je početkom 2010. godine uhvaćena zbog reketarenja poznatih Hrvata koji su se našli na udaru zakona ili su spominjani u kontekstu nekih afera. 

Među žrtvama Hudurovićeve skupine bili su i smijenjeni predsjednik Uprave Hrvatske poštanske banke Josip Protega, bivši veleposlanik Marko Žaja, SDP-ov gradonačelnik Korčule Mirko Duhović, osumnjičeni član Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave Ante Perdić kao i bivši triljski gradonačelnik Jozo Sarać, prijatelj supružnika Sanader, koji je slučaj prijavio Uskoku.

"Halo, ovdje Ante Potrebica"

Hudurović je najčešće nazivao žrtve. Predstavljao se kao Ante Potrebica, sudac Vrhovnog suda, dok je svoje suradnike prozvao službenicima OLAF-a - Europskog antikorupcijskog ureda. Tražio bi po 40 tisuća kuna da navodne kompromitirajuće materijale ne objavi u medijima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Skupina je bila dobro organizirana. Pratili su novine, portale, televizijske postaje.

Pristali na nagodbu sa Uskokom

Hudurović i ostalo troje okrivljenika dogovorili su se sa Uskokom. Izbora i nisu imali previše jer su bili pod tajnim mjerama nadzora. Pala je nagodba pa je suđenje brzo zaključeno. Hudurović je kao organizator dobio najstrožu kaznu - pet godina zatvora. Snežana Saraga osuđena je na godinu i dva mjeseca, a njezina kćer Barbara na sedam mjeseci zatvora. Vladimir Hudić osuđen je na dvije godine zatvora uvjetno s rokom kušnje na četiri godine.

Posljednji član skupine Jakša Dužević nije pristao na nagodbu pa mu se sudi u odvojenom postupku.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara