Pala vlada Sarajevske županije

Pala vlada Sarajevske županije
Foto: FAH

ZASTUPNICI u skupštini Sarajevske županije danas su izglasali nepovjerenje dosadašnjoj županijskoj vladi i tako otvorili put provedbi koalicijskog sporazuma.

Koalicijski sporazum ranije su postigli Stranka demokratske akcije (SDA), Demokratska fronta (DF) Željka Komšića i Savez za bolju budućnost (SBB) Fahrudina Radončića.

Za rušenje vlade glasalo 18 zastupnika

Jedva skupljenom većinom od 18 glasova zastupnika nakon gotovo dva mjeseca neuspjelih pokušaja SDA DF i SBB srušili su vladu koju je nakon izbora u listopadu 2018. godine formirao blok predvođen liberalnom Našom strankom (NS) i Socijaldemokratskom partijom (SDP BiH) i strankom Narod i pravda (NiP) koju su utemeljili nekadašnji članovi SDA nezadovoljni njenom politikom.

Sarajevska županija najveća je i najbogatija u cijeloj Federaciji BiH s godišnjim proračunom većim od 500 milijuna eura i njome je nakon rata uz kratke iznimke suvereno upravljala SDA.

Nakon izbora 2018. godine uspostavljena je nova vladajuća većina koja je kao svoj cilj proklamirala distanciranje od nasljeđa SDA i čišćenje županijske vlasti od korupcije.

Za taj program dobili su i punu potporu međunarodne zajednice. Toj su se koaliciji prvotno priklonili i DF i SBB, no nakon nešto više od godinu dana, Komšić i Radončić odlučili su promijeniti stranu i biti u partnerstvu sa SDA-om i na ovoj razini vlasti, kao što su to već učinili na razini države, a planiraju koalirati i u vladi Federacije BiH kada bude uspostavljena.

Čelnik stranke Narod i pravda rekao da novu vlast dovode "kupljeni zastupnici"

Odlazeći predsjedatelj županijske skupštine Elmedin Konaković, ujedno čelnik stranke Narod i pravda, ironično je nakon izglasavanja nepovjerenja vladi podsjetio kako novu koaliciju na vlast dovode potpuno kompromitirani i "kupljeni" zastupnici, među kojima je i jedan koji je ovisnik o kokainu.

"Bili smo protiv korumpiranog sustava i nećemo vas ostaviti na miru", poručio je Konaković.

Novi predsjednik županijske vlade trebao bi biti Mario Nenadić

Novi predsjednik županijske vlade trebao bi biti Mario Nenadić kao nestranački kandidat kojega je predložio SBB. Ako "tanka" skupštinska većina potvrdi njegov izbor, on će biti prvi Hrvat na čelu izvršne vlasti Sarajevske županije.

Nenadić (55) je rođen u Sarajevu gdje je i završio pravni fakultet. Tijekom rata bio je pripadnik Armije BiH, a u poratnom razdoblju obnašao je različite dužnosti u tijelima državne uprave. Bio je i ministar pravosuđa Sarajevske županije od 2014. do 2018. godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara