PALESTINCI PROSVJEDNIM MARŠOM OBILJEŽILI "DAN KATASTROFE" - USPOSTAVU DRŽAVE IZRAEL

Tisuće Palestinaca prošlo je u subotu središtima gradova na Zapadnoj obali i u pojasu Gaze, obilježavajući 56. godišnjicu stvaranja Izraela kao države, što oni zovu Nakba Dan katastrofe.

U izbjegličkim logorima mladi Palestinci palili su izraelske i američke zastave te lutke s likovima izraelskog premijera Ariela Sharona, američkog predsjednika Georgea Busha i britanskog premijera Tonyja Blaira, koje smatraju saveznicima židovske države.

U televizijskom obraćanju iz sjedišta u Ramallahu, palestinski predsjednik Jaser Arafat rekao je da povratak palestinskih izbjeglica i njihovih potomaka u domove koje su napustili tijekom izraelsko-arapskog rata 1948. ostaje njihovo "sveto pravo".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Nitko na ovom svijetu nema pravo uskratiti pravo izbjeglicama na povratak u domovinu", naglasio je palestinski lider.

Arafat je rekao ad je Nakba bila "crni dan" tijekom kojeg su se mnoge zemlje "urotile" protiv palestinskog naroda i pozvao Palestince da ostanu ustrajni usprkos izraelskom "ratu za njihovo potpuno uništenje", ne zaboravivši istodobno istaknuti punu palestinsku spremnost na "pravedni i sveobuhvatni mir temeljen na međunarodnim rezolucijama".

(Hina) xdam ydj

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara