PALESTINSKI DUŽNOSNICI OSUĐUJU HAMASOVO POVLAČENJE IZ PREGOVORA

Palestinski dužnosnici u subotu su osudili odluku Hamasa da se povuče iz pregovora o prekidanju napada na Izraelce i rekli da bi njegovo odbijanje prekida vatre moglo uištiti mirovni proces po američkim pokroviteljstvom. L

Predstavnici Hamasa sastali su se u subotu navečer s članovima Islamskoga Džihada, Fatahom palestinskoga premijera Mahmouda Abbasa i ostalim palestinskim skupinama i razgovarali o budućnosti pregovora o prekidu vatre. Islamski Džihad priopćio je da još nije odlučio hoće li odustati od pregovora, ali da nikad neće podići oružje protiv Abbasa.

U sklopu plana za mir na Bliskome istoku, tzv. "roadmapa", Palestinci se moraju razoružati i raspustiti gerilske skupine koje su u zadnja 32 mjeseca ubile stotine Izraelaca. Abbas pokušava s tim skupinama pregovarati, ne želi upotrijebiti silu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
No u petak je Hamas objavio da prekida razgovkore u znak odmazde za ustupke koje je Abbas učinio u srijedu na summitu u Jordanu. Na sastancima s amerikim predsjednikom Georgeom W. Bushem i izraelskim premijerom Arielom Sharonom, Abbas je pozvao na završetak "oružane intifade".

Palesitnski ministar vanjskih poslova Nabil Shaath rekao je da Abbas nikad ne bi upotrijebio silu protiv Hamasa i riskirao da počne građanski rat, što znači da bi Hamasova odluka mogla upropastiti mirovni proces.

"Ili ćemo postići dobrovoljan prekid vatre... ili neće biti dogovora s Izraelom niti roadmapa", rekao je Shaath u razgovoru za TV Future kojoj je sjedište u Libanonu. "Naši prijatelji iz Hamasa i Džihada morali bi to shvatiti i postupiti odgovorno", rekao je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara