Palestinski parlament podržao uvođenje dužnosti premijera

Palestinski parlament prihvatio je u ponedjeljak prijedlog zakona o uvođenju dužnosti premijera, udovoljavajući međunarodnim zahtjevima, ali je ostavio netaknutim većinu ovlasti predsjednika Jasera Arafata.

Palestinsko zakonodavno vijeće svojom je odlukom otvorilo put da dugogodišnji Arafatov suradnik Mahmoud Abbas postane prvi palestinski premijer i preuzme bar neke od njegovih ovlasti.

Izrael i SAD tražili su da Palestinci poduzmu taj korak, tvrdeći kako je Arafat jedna od glavnih prepreka mirnom rješavanju izraelsko-palestinskog sukoba.

Za Abbasa, koji se javno protivio oružanom sukobljavanju s Izraelom, smatra se da pripada umjerenoj struji palestinskih čelnika, te da će njegovo imenovanje, unatoč ograničenim ovlastima, povećati mogućnosti pregovornog rješenja sukoba.

Palestinski parlament je morao definirati ovlasti koje će imati premijer te unijeti promjene u palestinski ustav. Glavni amandman predviđa da će odgovornost za zakon i red i unutarnju sigurnost biti na vladi, umjesto na predsjedniku kao do sada.

´Amandmani daju premijeru dužnost da vodi zemlju´, rekao je predsjednik parlamenta Ahmad Qurie novinarima u Ramallahu nakon glasovanja. ´Oni ne utječu na ovlasti predsjednika´, objasnio je, ´ali mu daju vremena za bavljenje ozbiljnijim stvarima´.

Premijer će, tako moći imenovati ministre u vladi, a Arafat će moći imenovati ili otpustiti premijera, a zadržat će i nadzor nad mirovnim pregovorima. Arafat neće, međutim, sudjelovati na sjednicama vlade. Vlada će, pak, biti odgovorna istodobno Arafatu u parlamentu.

Očekuje se da će narednih dana Arafat i službeno predložiti Abbasa kao premijera, a on će zatim početi sastavljati vladu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara