Pametno o Agrokoru: Politika je godinama gradila monstruma, Marić prvi mora otići

Pametno o Agrokoru: Politika je godinama gradila monstruma, Marić prvi mora otići

Foto: FAH

STRANKA Pametno reagirala je na objavu izvještaja o Agrokoru.

"Ovi poražavajući brojevi dokaz su katastrofalno lošeg upravljanja, a i namjerne prijevare.

Politika je godinama gradila monstruma i sad, dok se svi čude što je isti eksplodirao, ministar Marić prvi treba otići.

"Najveća poruka PWC-ovog izvještaja je da je u Agrokoru potpuno izostao institut korporativnog upravljanja, i to u najvećoj kompaniji hrvatskog gospodarstva. Nisu funkcionirale interne kontrole tvrtke niti nadzorni odbor niti odbor revizora. Kako, što se dogodilo? Svi financijski i operativni troškovi u stvarnosti su sastavni dio Agrokora, vežu se samo uz Agrokor i morali su biti bezuvjetno prikazani u financijskim izvješćima Agrokora, a njih nema. Što se kredita tiče, namjerno je prikazano manje zaduženje od stvarnog, što je oštetilo vjerovnike i sve ostale investitore. To je, nažalost, najvažniji dio za vjerovnike jer su sada projekcije duga dosta veće od onih nakon uvođenja Lex Agrokora.

Toliko je spornih momenata u ovom izvještaju, a Hrvatskoj, ukoliko hitno ne promijeni smjer, ne gine isti scenarij kao i Agrokoru.

Razlika između knjigovodstvene i fer, tržišne vrijednosti imovine isto je krivo navedena. Čak su i pozajmice prikazane kao stvarna gotovina što nije bilo točno. Oštećeni su vjerovnici i mogući investitori radi svjesnog prikazivanja veće likvidnosti od stvarne, a pozajmice nikad nisu vraćene. Računovodstvene pogreške su katastrofalne i ukazuju na namjernu prijevaru u cilju obmanjivanja dionika Grupe jer svo vrijeme dojam je kako novca ima više, a zapravo nema. Zato pozivamo institucije da konačno odrade svoj posao i kazneno procesuiraju sve odgovorne, bez iznimki.

Pitanje je kako će Agrokor uopće nastaviti s poslovanjem, obzirom da sada treba osigurati nova sredstva za dodatne obveze ili ispregovarati otpis s vjerovnicima", zaključuju iz stranke Pmaetno.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara