Pametno: Ustavni suci trebaju prekinuti godišnji i spriječiti nezakonito djelovanje tehničke Vlade

Pametno: Ustavni suci trebaju prekinuti godišnji i spriječiti nezakonito djelovanje tehničke Vlade

Foto: Facebook

STRANKA Pametno zatražila je reakciju Ustavnog suda jer tehnička Vlada ne poštuje ovlasti, što se posebno očituje donošenjem nekih odluka, naročito uredbi sa zakonskom snagom o operativnim poslovima.

Drže neodgovornim izjave nekih ustavnih sudaca da bi oni nešto napravili kada bi im se netko obratio i kada trenutno ne bi bili na godišnjem odmoru. Smatraju da bi trebali reagirati po službenoj dužnosti po saznanju o kršenju zakonskih i ustavnih normi. Podsjetili su i kako su se nedavno SDP i HDZ dogovorili oko izbora novih ustavnih sudaca.

Barić: Tehnička Vlada prekoračila je ovlasti

S obzirom da vođenje države nije igra, pa i za vrijeme tehničke Vlade i godišnjih odmora, za ocjenu ovakvog pristupa i rada, stranka Pametno zatražila je mišljenje ustavne stručnjakinje Sanje Barić, koja je nedavno govorila upravo o odgovornosti u pravosuđu na tribini stranke Pametno u Rijeci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Barić je također iznenađena izjavom sudaca o nemogućnost djelovanja na vlastitu inicijativu.

"Tehnička Vlada je nesumnjivo prekoračila i nastavlja s najavom prekoračenja svojih ovlasti. Premda ne vidim primarnu nadležnost baš Ustavnog suda za dosadašnje slučajeve prekoračenja ovlasti, potpuno je nesporno da Ustavni sud može uvijek, barem svojim izvješćem, upozoriti na pojave neustavnosti i nezakonitosti. Pritom je nebitno da se takva izvješća formalno upućuju Saboru kojeg trenutno nemamo. Njima bi, prvo, ukazali Vladi i javnosti na nedopustiva prekoračenja, a drugo, dali bi i jasnu ocjenu za postupanje budućeg saziva, kako u odnosu na izvršne povrede, tako i u odnosu na eventualnu potrebu preciziranja tih ovlasti", smatra Barić.

Pametno: Neka se suci vrate sa godišnjih odmora

"U slučaju kršenja ovlasti Vlade, ustavni suci bi se, valjda, morali i odmah vratiti s godišnjih odmora te spriječiti nezakonito djelovanje Vlade, dok je ta Vlada još na dužnosti. Stoga, pozivamo Ustavni sud da prekine godišnji odmor i preispita odluke tehničke Vlade te spriječi daljnju štetu koja takvim odluka nastaje. Posebno ih pozivamo da ponište odluke vezane za Cjelovitu kurikularnu reformu kako bi se ta reforma nastavila provoditi onako kako je bilo i zamišljeno, prije uplitanja ove nesretne i opozvane Vlade", priopćili su iz stranke Pametno.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara