Panenić preispituje odluku o ugradnji razdjelnika, moguća naknada troškova

Panenić preispituje odluku o ugradnji razdjelnika, moguća naknada troškova

Foto: FaH

MINISTAR gospodarstva Tomislav Panenić donio je odluku o suspenziji obveze ugradnje razdjelnika do kraja 2016. godine. Rokovi za ugradnju će se produžiti, a do tada se neće provoditi inspekcijski nadzor nad provedbom ovoga Zakona niti kažnjavati potrošače novčanim kaznama.

Panenić je odluku obrazložio i na Facebooku:

"Primjena EU Direktive o energetskoj učinkovitosti u hrvatskom zakonodavstvu izazvala je brojne pritužbe potrošača vezane uz troškove grijanja u kojima su ugrađeni razdjelnici topline na radijatore. Pritužbe ukazuju na moguću nepravilnu primjenu Direktive te da su njeni učinci stvorili kod većine građana veće iznose računa za isporučenu toplinsku energiju iako građani svjesno primjenjuju mjere štednje.

Zatražio sam da se izradi analiza učinaka ugradnje razdjelnika topline te je prezentirana članovima radne skupine za rješavanje problematike razdjelnika topline.

Učinci uvođenja razdjelnika analizirani su na primjeru 56 zgrada u 12 gradova te su utvrđene brojni problemi primjene razdjelnika koje je nužno preispitati, a odnose se na:

• opravdanost i svrhu odredbi o rokovima za ugradnju razdjelnika te kaznama za potrošače koje ih ne ugrade,
• odgovornost za tehničku funkcionalnost sustava grijanja, tj. ne smije dati suglasnost na ugradnju razdjelnika ukoliko nisu provedene sve predradnje da se osigurale pravilno funkcioniranje sustava nakon ugradnje razdjelnika,
• mogućnost nadoknade troškova potrošačima, od strane energetskih subjekata ili Fonda za energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša i dr.


Pravilnik o načinu raspodjele i obračunu troškova za isporučenu toplinsku energiju ne može odgovoriti na sve uvjete, a posebice kada u zgradi postoje stanovi koji se ne griju. U tom smislu se predlaže promijeniti način obračuna potrošnje toplinske energije u skladu s nalazima ove analize.

Također, analizom su razmotreni učinci razdjelnika u drugim zemljama EU kao i način rada razdjelnika kao uređaja. Očekujem da će radna skupina u što kraćem vremenu predložiti konačni prijedlog izmjene Zakona o tržištu toplinske energije i Pravilnika.

Pravilnik se može izmjeniti u madatu ove vlade te će prvi učinci biti vidljivi tijekom slijedeće sezone grijanja, a prijedlog Zakon kao tehnička Vlada nismo u mogućnosti usvojiti, ali će biti spreman za raspravu slijedećem sazivu Vlade i Sabora.

Rokovi za ugradnju će se sukladno tome primjereno produžiti, a do tada obavještavam potrošače da Ministarstvo gospodarstva neće provoditi inspekcijski nadzor nad provedbom ovoga Zakona niti kažnjavati potrošače novčanim kaznama", napisao je Panenić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara