Panenić za Index: Razgovaram s polovicom ministara iz HDZ-a, oni ne žele da se ova Vlada sruši

Panenić za Index: Razgovaram s polovicom ministara iz HDZ-a, oni ne žele da se ova Vlada sruši

Foto: Hina

SUTRAŠNJA sjednica Vlade je otkazana. Javljeno je to ministrima iz ureda premijera Tihomira Oreškovića i to nakon što se danas sastao uži kabinet Vlade.

"Danas se u sastao uži kabinet kako bi razgovarali o prijedlozima za sjednicu Vlade, međutim kasnije mi je iz Ureda premijera javljeno da se sjednica odgađa.

Što se tiče današnjeg sastanka, vladala je normalna radna atmosfera, bili su i premijer Orešković i potpredsjednik Vlade Božo Petrov, Karamarko se nije pojavio", kazao je ministar gospodarstva Tomislav Panenić u razgovoru za Index.

S ministrom Vlade, koja već tjednima djeluje kao tehnička, razgovarali smo najvećoj krizi vlasti u novijoj hrvatskoj povijesti, odnosima s kolegama ministrima iz kvote HDZ-a, te cjelokupnojsituaciji u zemlji.

"MOST je čvrst u stavu - Karamarko mora otići"

Ministar Panenić odmah na početku razgovora je podsjetio, kako MOST, za razliku od njihovog najvećeg partnera u Vladi - HDZ-a, niti jednom nije promijenio stav.

"Premijera Oreškovića podržavamo i ne podupiremo nikakvo preslagivanje Vlade. Karamarko treba odstupiti, a HDZ treba povući svoj prijedlog o opozivu Oreškovića kako bi se kriza vlasti razriješila, jer ako to ne naprave daju legitimitet korupciji u Hrvatskoj.

HDZ samo stvara buku u prostoru koju nitko ne sluša. Prave halabuku, sve prebacuju na nas, tako da su već prešli sve granice dobrog ukusa. Ovo je izrazito teška situacija. Vrlo je izvjesno da nas svojim postupcima guraju u izbore.

Ako pak uspiju presložiti novu Vladu, tu će se napraviti preveliki kompromisi koje ćemo svi zajedno skupo platiti. HDZ je narušio saborsku većinu koja je napokon funkcionirala kako i treba jer se više nije moglo tek tako dolaziti do neke odluke, već su se one trebale itekako dobro obrazlagati da bi prošle", rekao je Panenić.

MOST-ov ministar se potom osvrnuo na suradnju s kolegama ministrima iz HDZ-a, za koje kaže da je s pola njih u kontaktu.

"S polovicom ministara iz HDZ-a razgovaram i mogu reći da je svima njima žao što je došlo do ovakve krize. Ne žele da se ova Vlada sruši. HDZ-ovi ministri isto smatraju da se ipak nešto radilo i žele nastaviti s poslom", kazao je Panenić, potvrđujući tako činjenicu da unutar HDZ-a vladaju duboke podjele i da se ne slažu svi s vodstvomstranke.

"Orešković je odbio Lovrinovića za ministra"

No, osim razočarenja u vrh HDZ-a, Panenić je isto iskazao i prema nekadašnjim kolegama iz MOST-a, za koje tvrdi da sad prozivaju MOST, isključivo kako bi gradili svoje pozicije.

"Mi nismo došli ovdje kako bi si čuvali fotelje, no neki bivši MOST-ovci koji nisu dobili funkcijekoje su željeli, sad svoje osobne ambicije ispoljavaju putem prozivanja MOST-a. Što se tiče Lovrinovića, on kod premijera nije prošao kao kandidat za ministra gospodarstva pa je bio nezadovoljan.

Petrina je sam izašao svojom voljom jer je htio da se samo njegovo mišljenje uvažava, a ove laži koje sad govori su nevjerojatne", razočaran je Panenić, dodajući kako su "omalovažavanja MOST-ovih ministara već teška za pratiti".

Iako nije njegov resor, ministra smo pitali kako komentira zaustavljanje kurikularne reforme i Šustarovo ignoriranje prosvjeda na kojem se okupilo 50.000 ljudi.

"Istina je da to nije moj resor i nisam stigao popratiti cijelu situaciju oko kurikularne reforme, no u jedno sam siguran, a to je da ovakva situacija nije dobra. Reforma školstva je ozbiljna tema i ignoriranje tako velikog prosvjeda sigurno nije pametan potez. Treba razgovarati s ljudima i pokušati doći do rješenja, a ne ih ignorirati", zaključio je Panenić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara