Panika među igračima PlayStationa: Ukradeni osobni podaci desecima milijuna ljudi

Panika među igračima PlayStationa: Ukradeni osobni podaci desecima milijuna ljudi

Foto: AFP

SONY je priznao kako su hakeri ukrali osobne podatke desetaka milijuna internetskih korisnika u jednoj od najveći internetskih krađa ikada zabilježenih.

Prevaranti su se domogli informacija o milijunima internetskih korisnika nakon napada na mrežu Sony PlayStationa. Elektronički div je upozorio oko 70 milijuna korisnika da su ukradeni njihovi osobni podaci, među kojima su imena, adrese, datumi rođenja, lozinke i sigurnosna pitanja. Ono što je još opasnije, Sony priznaje da su lopovi možda uspjeli ukrasti podatke i o kreditnim karticama osoba.

Tjedan dana bez igranja

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Mreža omogućava internetsko igranje video igara, ali preko nje se može doći i do filmova te glazbe. Od potencijalnog korisnika traži da ustupi osobne i podatke o svojoj kreditnoj kartici. Korisnici PlayStationove mreže su na tjedan dana ostali i bez internetskog igranja, jer je japanski div prošle srijede "isključio" pristup zbog istrage o proboju u sustav.

Stručnjaci opisuju proboj kroz sigurnosni sustav kao najgori mogući scenarij, jer hakeri tada imaju pristup svim podacima korisnika što je sjajna podloga za svakakve krađe. Zabrinjava i to što mnogi korisnici imaju iste lozinke za sve internetske servise kao što su email, internetska kupovina i bankovni računi. Očito će ova krađa žestoko naštetiti ugledu Sonyja te će korisnici izgubiti povjerenje u njih.

Korisnici trebaju paziti na račune

PlayStation je milijuna korisnika poslao email u kojem je stajalo da "vjeruju kako je neautorizirana osoba dobila informacije koje su korisnici ustupili: ime, adresu, državu, email adresu, datum rođenja, lozinku i prijavu". "Iako za to još nema dokaza, ne možemo isključiti ni mogućnost da su ukradeni i podaci o kreditnim karticama", napisali su iz PlayStationa korisnicima. Predlažu korisnicima da zbog sigurnosti detaljnije prate svoje račune i emailove.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara