Panika u HDZ-u: Kosorica "prisvojila" SDP-ovu ideju jer strahuje da će Mol izgurati Vladu iz Ine!

Foto: Tomislav Kristo / Cropix

OTPRILIKE u isto vrijeme kada je Hanfa privremeno obustavila trgovanje dionicama Ine, iz Banskih je dvora u medije procurila neslužbena informacija da u Vladi pripremaju zakonsku odredbu kojom će onemogućiti Molu preuzimanje većinskog udjela u Ini. I ne bi u tome bilo apsolutno ništa sporno, da se ne radi o prijedlogu zakona kojeg je SDP u Saboru pokušao progurati u siječnju ove godine!

> SDP-ov prijedlog Zakona o dopuni Zakona o privatizaciji Ine

> Vladino mišljenje o SDP-ovom prijedlogu

Klub zastupnika SDP-a svoj je prijedlog Saboru uputio 14. prosinca 2010. godine, ali naišli su na odbijenicu. Vlada Jadranke Kosor je, naime, u mišljenju dostavljenom predsjedniku Sabora Luki Bebiću zaključila da nije moguće staviti embargo na preuzimanje više od 50 posto Ininih dionica jer to nije u skladu s europskim standardima. "Donošenje zakona kojim bi se ograničilo stjecanje određenog broja dionica trgovačkog društva sa sjedištem u Republici Hrvatskoj, bilo bi izravno u suprotnosti s pravnom stečevinom Europske unije, Lisabonskim ugovorom, kao i sa sporazumom o Stabilizaciji i pridruživanju", navodi se u dopisu kojega je potpisala premijerka Kosor.

Mol može raskinuti ugovor i preuzeti potpunu kontrolu nad Inom?!

Međutim, samo dva mjeseca kasnije, premijerka se predomislila i odlučila "posuditi" SDP-ovu ideju, koja je u medijima prezentirana kao da se radi o potezu koji dolazi iz HDZ-a. Gordan Maras, saborski zastupnik SDP-a i jedan od potpisnika njihovog zakonskog prijedloga, u ovakvom ponašanju vidi znakove panike u redovima vladajuće stranke.

"Ukoliko iza nedavne trgovine Ininim dionicama na burzi stoji kapital sklon Molu, moguće je da Hrvatska u potpunosti izgubi kontrolu nad Inom", kaže Maras u razgovoru za Index te ističe da Vlada preko "svojih" članova Inine uprave pokušava izvršiti određeni utjecaj na Mađare, ali im to očito ne polazi za rukom. Maras strahuje da bi mađarska kompanija mogla vrlo skoro u Ini dobiti odriješene ruke, i to upravo krivnjom HDZ-a.

Naime, dioničarski ugovor koji je Vlada potpisala 2009. godine za Hrvatsku je vrlo nepovoljan. Ne samo da je Vlada tim ugovorom prepustila Molu upravljačka prava nad Inom, već nije ni ispunila obveze koje je na sebe preuzela. Konkretno, Vlada nije preuzela plinski biznis, što je ugovorom obećala učiniti, a što Molu, ističe Maras, daje pravo da raskine dioničarski ugovor. "U tom slučaju nitko ne bi prema nikome imao nikakvih obveza", objašnjava SDP-ov zastupnik, koji je sjedio i u saborskom Povjerenstvu za Inu.

Što se promijenilo u dva mjeseca?

"Nije to samo pitanje Mola. Danas-sutra netko može preuzeti MOL pa bi Ina mogla završiti u bilo čijem vlasništvu. Mi smo svojim zakonskim rješenjem pokušali osigurati da je za takvo preuzimanje potrebna suglasnost Hrvatskog sabora. Nakon što smo prijedlog stavili u proceduru, Vlada je s njega najprije skinula oznaku hitnosti, a sada vidimo da predlaže nešto slično. Treba vidjeti kakvi su im argumenti i što se to promijenilo u dva mjeseca", kaže Maras.

Iz ovog je primjera vidljivo, tvrdi SDP-ov zastupnik, da HDZ-ovoj vladajućoj većini na pameti nisu hrvatski nacionalni interesi, već isključivo raspoloženje birača u izbornoj godini. "Da HDZ strahuje zbog Ine i zbog hrvatske imovine, ne bi svi odreda digli ruku u Saboru za taj ugovor iz 2009. godine. Više ih brine što smo u izbornoj godini i što će birači sigurno sankcionirati ovakav odnos prema hrvatskoj imovini, konkretno prema najvećoj naftnoj kompaniji. Valjda je svima jasno da je Ina nacionalni interes i da država bez energije ne može govoriti o neovisnosti", zaključuje Maras.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara