Panika u HDZ-u, stiže optužnica za stranku: Gredelj zvao, Bajić ništa nije kazao

Panika u HDZ-u, stiže optužnica za stranku: Gredelj zvao, Bajić ništa nije kazao

Foto: Damjan Tadić / Cropix

OVIH dana kada HDZ-ovci vide kako se protiv njih sprema kakva pravna situacija, kao jedan, vade mobitel i zovu glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića. Zvao Šeks, zvao Jarnjak, a evo danas nazvao i Vladimir Gredelj, odvjetnik HDZ-a.

Hoće li HDZ na optuženičku klupu za mjesec dana, kako piše Slobodna Dalmacija, zanimalo je Gredelja.

Gredelj zaboravio pogledati kalendar

Bajića je poziv zatekao na sastanku državnih odvjetnika u Stubičkim Toplicama. Nema tamo Slobodne pa ni sam nije znao o čemu Gredelj govori. Normalno da mu nije rekao hoće li optužnica ići ili ne, Bajić i Gredelj nalaze se na suprotnim stranama u ovom postupku.

Glavni državni odvjetnik nije zapravo ništa ni morao reći odvjetniku HDZ-a. Dovoljno je bilo da Gredelj pogleda kalendar pa da vidi da uskoro istječe godinu i pol dana istrage HDZ-a, upravo koliko dopušta novi ZKP.

Rok istječe pa će se nekakve odluke ipak trebati donijeti. Misli li Gredelj da će Državno odvjetništvo i Uskok samo spaliti tone materijala koje su prikupili o crnim fondovima i milijunima koji su se okretali unutar HDZ-ove vrhuške? 

Nervoza tajnika HDZ-a

Da će HDZ na optuženičku klupu dalo se naslutiti i po nedavnoj nervozi bivšeg tajnika stranke Ivana Jarnjaka, koji se brže-bolje požurio izjadati novinarima kako se sam naručio na ispitivanje kod Bajića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nervozan je bio i aktualni tajnik Branko Bačić. On se odlučio za ponešto drukčiji pristup. Kad bi ga pitali što zna o crnim fondovima, samo bi zbrisao.

Nije nervoza, dakle, bila bez veze, već je rezultat pravilne procjene HDZ-ovih tajnika da je vrag odnio šalu i da oni kao odgovorne osobe u pravnoj osobi (HDZ-u) klize prema provaliji, tj. sudnici.

Drama nije bez razloga

Drama nije bez razloga, jer Bajić ima municije da se brani, tj. tuži, do kraja mandata. Najstrašnije što se može dogoditi HDZ-u je kazna od 8 milijuna kuna i oduzimanje protupravno stečene imovine. Da im oduzmu izbore koji su se financirali prljavim novcem, to nažalost ipak ne mogu.

No, i bez toga, optužnica za HDZ uoči parlamentarnih izbora bit će ko' prst u oko svim onim Jacinim tlapnjama o borbi protiv korupcije koja se treba usmjeriti i u dvorište SDP-a i HNS-a.

Posljednji čavao u lijesu HDZ-a

Bit će to posljednji čavao u lijesu HDZ-a. Evidentno je da su se u HDZ-u malo ipak prekombinirali u pogledu datuma izlaska na birališta. Svjesni nepopularnosti vladajuće garniture, otezali su koliko su mogli, a na Bajića, koji drži u šaci cijelu Sanaderovu infrastrukturu, kao da su zaboravili.

Kada ih je uhvatila nervoza, već je bilo kasno. Kada su shvatili što im se sprema, uhvatio ih je strah. Zato Jaca posljednjih dana i ponavlja: "Nije me strah..." Mantru su preuzeli i ostali dužnosnici. Ako vjeruju da je u tome spas, ne bi ih možda ni trebalo uvjeravati u suprotno.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara