Pao broj zaposlenih u industriji

Pao broj zaposlenih u industriji
Foto: Hina

UKUPAN broj zaposlenih u industriji u siječnju ove godine bio je manji za 0,1 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na siječanj prošle godine smanjen za 2,2 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Podaci o kretanju zaposlenosti u industriji u siječnju u odnosu na prosinac, razvrstani po nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti, pokazuju najveći rast zaposlenosti, za 12,2 posto, u proizvodnji duhanskih proizvoda, te 10,5 posto u proizvodnji pića.

Istodobno je najviše pao broj zaposlenih u proizvodnji motornih vozila, prikolica i poluprikolica za 11,4 posto te u ostaloj prerađivačkoj industriji za 8,8 posto, pokazuju podaci DZS-a, objavljeni u četvrtak..

Godišnja usporedba pokazuje, pak, da je u siječnju najveći rast zaposlenosti zabilježen u proizvodnji duhanskih proizvoda, za 7,7 posto, te proizvodnji ostalih nemetalnih mineralnih proizvoda, za 3,7 posto.

Najveći pad zaposlenosti na godišnjoj razini zabilježen je, pak, u proizvodnji ostalih prijevoznih sredstava, odnosno brodogradnji, za 12,4 posto.

Ukupna proizvodnost rada u industriji u siječnju ove godine je porasla 5,5 posto u odnosnu na isti mjesec prošle godine.

Industrijska proizvodnja porasla prvi put nakon šest mjeseci

Izvješće DZS-a, objavljeno u četvrtak, pokazalo je i da je industrijska proizvodnja u Hrvatskoj u siječnju porasla za 4,7 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, što je njezin prvi rast nakon šest mjeseci pada.

Zbog pada u posljednjih šest lanjskih mjeseci industrijska je proizvodnja u cijeloj prošloj godini bila za 1 posto manja nego godinu dana prije.

Tako je u 2018. zabilježen prvi pad industrijske proizvodnje nakon četiri godine rasta.

Ova je godina, pak, počela rastom proizvodnje za 4,7 posto na godišnjoj razini, što je njezin najveći skok u posljednje dvije godine.

„Unatoč solidnom rastu na samom početku godine, po najvišoj stopi od siječnja 2017., pozitivna godišnja stopa rasta svakako ne znači i značajan oporavak kretanja industrijske proizvodnje u ovoj godini“, poručili su jučer analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) u osvrtu na podatke DZS-a.

Upozorili su da prilikom procjena budućih kretanja treba ostati oprezan i uzeti u obzir usporavanje gospodarstava najvažnijih hrvatskih vanjskotrgovinskih partnera.

Tako je, primjerice, Italija na kraju prošle godine uronila u recesiju, dok je njemačko gospodarstvo stagniralo.

„Očekujemo kako industrijska proizvodnja neće doživjeti svoj procvat ni u ovoj godini, već će očekivana stopa oporavka biti skromna“, zaključili su analitičari RBA.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara