Papa bi se uoči skupa o seksualnom zlostavljanju mogao susresti sa žrtvama

Papa bi se uoči skupa o seksualnom zlostavljanju mogao susresti sa žrtvama
Ilustracija: EPA

PAPA Franjo će se izvan rasporeda susresti sa žrtvama svećenika pedofila, dan prije početka dugo očekivanog vatikanskog skupa o seksualnom zlostavljanju, otkrio je talijanski aktivist.

"Dobio sam poruku da ćemo se sutra susresti", kazao je u utorak Francesco Zanardi iz organizacije Rete l'Abuso koja je dio globalne grupacije ECA čiji je cilj borba protiv svećeničkog zlostavljanja.

Vatikan nije potvrdio susret

Vatikan još nije potvrdio ovaj susret. 

Njegovi dužnosnici su u utorak rekli kako će žrtve zlostavljanja poput Zanardija imati priliku za susret s odborom koji organizira skup i u kojem sjede dva kardinala, no ne i sa samim Papom. 

"Mislio sam da bi se Papa htio susresti s nama", istaknuo je na konferenciji za medije u Rimu  Phil Saviano, još jedna žrtva, sudionik otkrivanja afere "Spotlight" o zataškavanju pedofilije u Bostonu. 

Saviano je naglasio kako je Vatikan poručio da sastanak s Papom nije u rasporedu. "No smatrao bih veoma pozitivnim korakom pape Franje ako bi se on odjednom pojavio". 

"Da sam ja Papa, mislim da bih htio svratiti i pozdraviti", zaključio je. 

Sastanak u Vatikanu

Matthias Katsch,  njemački član ECA-e, rekao je kako je u Rim stiglo 40 predstavnika udruga žrtava kako bi se čuo njihov glas, pa je kritizirao Vatikan što je predložio susret samo s nekolicinom njih. 

"To nam smeta i nećemo prihvatiti da su samo određeni predstavnici pozvani na susret", istaknuo je. 

Na sastanak u Vatikanu koji traje od četvrtka do nedjelje stiže oko stotinu čelnika biskupskih konferencija sa svih kontinenata. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara