Papa Franjo o pedofiliji: "Žrtve traže konkretne mjere"

Papa Franjo o pedofiliji: "Žrtve traže konkretne mjere"
Foto: EPA

PAPA Franjo otvorio je danas povijesni skup u Vatikanu na temu svećeničkog seksualnog zlostavljanja, ističući da žrtve traže "konkretne mjere".

"Žrtve očekuju konkretne i djelotvorne mjere za borbu protiv zlostavljanja, a ne samo osude", kazao je Franjo u kratkom uvodnom govoru. 

Istaknuo je kako će Crkva "poslušati plač djece koja traže pravdu", prenosi Reuters.

"Zlo seksualnog zlostavljanja djece treba se transformirati u pročišćivanje Katoličke crkve", poručio je Papa, ukazujući na potrebu da "zacijele velike rane koje su pedofilski skandali zadali i djeci i vjernicima".

Stiglo više od 100 crkvenih dužnosnika

Na četverodnevnu konferenciju stiglo je više od stotinu čelnika biskupskih konferencija sa svih kontinenata, a prisutni su vatikanski dužnosnici, stručnjaci, čelnici muških i ženskih vjerskih redova te predstavnici udruga koje okupljaju žrtve zlostavljanja.

Neki od predstavnika takvih udruga izrazili su sumnju i prozvali događaj marketinškim trikom kojem je cilj poboljšanje imidža Crkve s 1,3 milijarde vjernika, znatno uzdrmane pedofilskim skandalima.

Crkvu trese kriza

Katolička crkva suočena je s velikom krizom zbog višedesetljetnog prikrivanja spolnog zlostavljanja i propusta u kažnjavanju svećenika predatora. Nedavni skandali u Čileu, Sjedinjenim Državama, Australiji i Njemačkoj stvorili su pritisak na papu Franju da djeluje.

Posljednji slučaj dogodio se u subotu kad je Vatikan objavio da je trajno razriješio iz svećeničkog reda bivšeg kardinala u američkoj prijestolnici Theodorea McCarricka nakon što ga je disciplinska komisija proglasila krivim za seksualno zlostavljanje odraslih i maloljetnika.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara