Papa Franjo odobrio hodočašća u Međugorje

Papa Franjo odobrio hodočašća u Međugorje
Foto: EPA

PAPA Franjo odobrio je održavanje hodočašća u Međugorje, objavio je u tom poznatom hodočasničkom mjestu u nedjelju na jutarnjoj misi njegov apostolski vizitator, poljski nadbiskup Henryk Hoser.

"Papa Franjo je odredio da je moguće organizirati hodočašća u Međugorje uvijek pazeći da ne budu tumačena kao priznanje poznatih događaja koji još zahtijevaju ispitivanje sa strane Crkve, tj. da ne stvaraju na bilo koji način zabludu i dvosmislenost u doktrinarnom smislu", pročitao je Papinu odluku nadbiskup Hoser na misi na kojoj je sudjelovao i apostolski nuncij u BiH Luigi Pezzuto.

Pri tome je pojasnio kako će se isti kriteriji za organiziranje hodočašća primjenjivati na svećenike "svakog reda i stupnja koji žele poći u Međugorje i tamo slaviti i suslaviti na svečan način". 

Odobravanje organiziranih hodočašća u Međugorje korak je naprijed, budući da ona do sada službeno nisu bila odobrena, nego su organizirana bez uloge mjesnih biskupija. 

Crkva nije priznala ukazanja

Nadbiskup Hoser, koji je prošle godine imenovan apostolskim vizitatorom za Međugorje radi organiziranja hodočašća i pastoralne skrbi, izjavio je nedavno kako se u tome hodočasničkom mjestu poznatom po navodnim Gospinim ukazanjima, koje Crkva još nije službeno priznala, svakodnevno događaju spektakularna obraćenja. 

Poljski nadbiskup je naveo kako je njegova ključna misija sada vezana za poboljšanje i razvijanje prihvata hodočasnika koji dolaze u Međugorje iz cijeloga svijeta i koji su sve brojniji. 

Međugorski fenomen vezuje se za tvrdnje tadašnje šestero djece kojima se Gospa počela ukazivati od 1981. Nekolicini od njih se Gospa, prema njihovim tvrdnjama, ukazuje i danas.

Sveta Stolica utemeljila je posebno povjerenstvo s kardinalom Camilom Ruinijem na čelu koje je istraživalo fenomen Međugorja te je izvještaj dostavilo Kongregaciji za nauk vjere.

Izvještaj je proslijeđen Papi na donošenje konačne odluke.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara