Papa Franjo pozvao svećenike zlostavljače: Sami se predajte vlastima

Papa Franjo pozvao svećenike zlostavljače: Sami se predajte vlastima
Foto: EPA

PAPA Franjo danas je pozvao svećenike predatore koji su seksualno zlostavljali maloljetnike da se svojevoljno predaju vlastima u jednom od najizravnijih obraćanja uslijed krize koja pogađa Rimokatoličku crkvu.

"Onima koji su zlostavljali maloljetnike reći ću ovo - preobratite se i predajte se vlastima, a pripremite se za Božju pravdu", rekao je Papa u tradicionalnom božićnom obraćanju Kuriji, središnjoj administraciji Vatikana.

Iako nije odmah bilo jasno je li Papa mislio na predaju vatikanskom crkvenom pravnom sustavu ili državnim vlastima, ili oboje, vatikanski izvori navode da je ovo prvi takav izravan poziv Pape.

Priznao je ozbiljne pogreške Crkve u prošlosti

Papa Franjo koji je prethodno koristio božićno obraćanje za kritiku korupcije i lošeg vođenja Kurije, ovoga puta je pažnju skrenuo na globalnu krizu seksualnog zlostavljanja.

"Neka bude jasno, suočena s ovim gadostima, Crkva će učiniti sve kako bi se priveli pravdi svi koji su počinili takve zločine. Crkva neće nikada zataškati ili ne shvatiti ozbiljno bilo koji slučaj", rekao je Papa.

Priznao je kako je Crkva počinila ozbiljne pogreške u prošlosti, no obećava da će "greške iz prošlosti učiniti prilikama za rješavanje ove pošasti" iz Crkve, ali i iz društva u cjelini.

"Neporecivo je da su neki u prošlosti, iz neodgovornosti, manjka obrazovanja, neiskustva ili duhovne i ljudske kratkovidnosti, tretirali mnoge slučajeve bez ozbiljnosti i brzine koju zaslužuju. To se više ne smije ponoviti. Ovo je izbor i odluka cijele Crkve", rekao je papa Franjo.

Pozvao je nacionalne biskupe na izvanredni sastanak

Papa je pozvao oko 110 nacionalnih biskupa i na desetke stručnjaka i čelnika religioznih redova u Vatikan, od 21. do 24. veljače, na izvanredni sastanak uslijed krize seksualnog zlostavljanja.

Žrtve klerikalnog seksualnog zlostavljanja nadaju se da će taj sastanak napokon uroditi jasnom odlukom da sami biskupi budu odgovorni za loše vođenje slučajeva seksualnog zlostavljanja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara