Papa: Kršćanski i islamski svijet mogu se poštovati i cijeniti

Papa: Kršćanski i islamski svijet mogu se poštovati i cijeniti
Foto: EPA

PAPA Franjo je izrazio nadu da je njegov povijesni posjet Arapskom poluotoku doprinos međuvjerskom dijalogu, uvjerenju da dvije religije poštuju zajedničke vrijednosti i da sukob kršćanstva i islama nije neizbježan.

Franjo se u utorak vratio u Rim iz Ujedinjenih Arapskih Emirata gdje je u Abu Dhabiju predvodio dosad najveću misu u javnosti na Arapskom poluotoku otkako postoji islam.

"U doba kakvo je naše, u kojem mnogi govore o sukobu kršćanske i islamske civilizacije, pa čak i da je vjera izvor sukoba, željeli smo poslati još jedan jasan i snažan znak da je susret moguć", rekao je Papa na redovitoj općoj audijenciji u srijedu. 

Govorio je o dokumentu što ga je potpisao zajedno sa šeikom Ahmadom al-Tayebom, velikim imamom egipatske džamije i sveučilišta al-Azhar, jednim od najvećih autoriteta u teologiji islama.

"Dokument o ljudskom bratstvu" dokaz je da "možemo poštovati jedan drugoga i održavati dijalog unatoč razlikama u kulturi i tradicijama, da kršćanski i islamski svijet cijene i poštuju zajedničke vrijednosti...", rekao je Papa.

Dokument, što su ga papa Franjo i imam al-Tayeb potpisali u ponedjeljak poziva "sve da se prestanu koristiti vjerom za raspirivanje mržnje, nasilja ekstremizma i slijepog fanatizma i da se ne koriste Božjim imenom da bi opravdali ubojstva, progone, terorizam i ugnjetavanje".

Papa je pozvao sve da pročitaju taj dokument koji će ponuditi nove ideje o tome kako pojedinac može raditi na promicanju snošljivosti i suživota.

Ultrakonzervativni katolici protive se dijalogu s islamom kojem je, smatraju neki od njih, konačni cilj uništiti Zapad, piše Reuters ne imenujući ih. 

Na povratku u Rim Papa je, prema ustaljenom običaju, u zrakoplovu razgovarao s novinarima pa je odgovorio i na pitanje o mogućim negativnim reakcijama na dokument onih katolika koji ga optužuju "da je dopustio muslimanima da ga iskorištavaju".

"Ne samo muslimani. Optužuju me i da sam dopustio da me iskorištavaju svi, čak i novinari. No to je dio moga posla", odgovorio je u šali Papa.

"S katoličkog stajališta, dokument ne odstupa ni milimetar" od nauka Drugog vatikanskog koncila (1962. - 1965.) o međuvjerskom dijalogu.

"Razumijem ako se netko zbog toga osjeća povrijeđen. To se svakog dana događa. Ali to je korak naprijed", rekao je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara