Papa primio Kosoričino pismo, pročitat će ga kad se vrati s godišnjeg odmora

Foto:AFP

PISMO premijerke Kosor Papi Benediktu XVI. diplomatskim je putem stiglo u Vatikan no kako je potvrdio dopisnik HTV-a Silvije Tomašević reakcija se ne očekuje prije rujna. Naime, Papa se i dalje nalazi u svojoj ljetnoj rezidenciji u Castel Gandolfu na godišnjem odmoru koji je trebao trajati do 3. kolovoza.  Nakon što se Papa vrati u Vatikan trebao bi otputovati u višednevni posjet Španjolskoj. Tek tada mogao bi se očekivati odgovor.

> Ako želite kataklizmički efekt, recite Kosor da napiše pismo

> Vatikan preuzeo Crkvu u Hrvata: Biskupi ušutkani prijetnjama o najvećim crkvenim kaznama

> Raskol: Istarski kler protivno odluci Vatikana i biskupa zemljište vraća državi!

> Teolog Adalbert Rebić: "Papina odluka krši Osimske sporazume"

Podsjetimo kako je premijerka Jadranka Kosor najavila da neće popustiti pritiscima iz Vatikana zbog spora kojeg porečka biskupija ima s talijanskim benediktincima. Tada je najavila i da će osobno pisati Svetom Ocu i tražiti ga ponovno da razmotri slučaj na temelju dokumentacije koju je Banskim dvorima dostavio istarski biskup Ivan Milovan. Službeni Vatikan dan nakon sastanka Kosor s crkvenim vrhom u Istri objavio je kako je pitanje samostana u Daliji crkveno, a ne državno pitanje.

Na koncu pod prijetnjom najstrožim crkvenim kaznama, Vatikan je preuzeo kontrolu nad Crkvom u Hrvata, a biskupi i svećenici dobili su zabranu poduzimanja ili izjavljivanja u slučaju Dajla.

Bozanić ušutkao

No, kako se moglo čuti u sinoćnjoj emisiji HTV-a U krupnom planum čini se da nije Vatikan ušutkao istarske biskupe već je to učinila Hrvatska biskupska konferencija na čelu s kardinalom Josipom Bozanićem.

Sinoć na HTV-u mogle su se vidjeti i čuti duboke podjele među Crkvom u Hrvata pa tako zadarski nadbiskup Želimir Puljić smatra da je slučaj Dajle unutarcrkveno pitanje koje se tiče Porečko-pulske biskupije dok Gospićko-senjski biskup Mile Bogović, pak, smatra kako Papa u čitav slučaj nije bio dovoljno upućen te da je bio pod jakim utjecajem jedne strane.

Državno, a ne unutarcrkveno pitanje

Odvjetnik Veljko Miljević, bivši hrvatski veleposlanik Drago Kraljević te sociolog Krunoslav Nikodem složili su se u emisiji da slučaj zemljišta u Istri nije samo unutarcrkveno, nego i pitanje hrvatske države.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara